Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

4.10.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Bude palmOne Treo 650 ohlášeno koncem října? - Panasonic chystá Smart SD karty - 3D LED displej bez brýlí
Treo 650 aBude palmOne Treo 650 ohlášeno koncem října?

Spolu s palmOne Tungstenem T5 se má na trhu brzy objevit i nový komunikátor společnosti palmOne nahrazující model Treo 600 a pojmenovaný Treo 650. Spolehlivý zahraniční zdroj sdělil, že tento přístroj bude oficiálně uveden 25. října.

Panasonic chystá Smart SD karty

Firma Matsushita Electric (známější u nás spíše pod značkou Panasonic) oznámila, že nejpozději před koncem roku 2005 začne prodávat paměťové karty, jež označuje jako "Smart SD memory cards." Jde o to, že Smart SD karta bude mít 2 oddělené sekce paměti - první pro vlastní data tvářící se jako běžné médium tohoto druhu a druhou, do níž budou ukládány údaje šifrované a osobní. Karta bude mít vestavěný bezdrát (BT?) a prý na ni tak půjde data nahrávat bezdrátově přes síť, což vyvolává celou řadu otázek zejména k napájení, rozměrům a jak to k čertu Panasonic vlastně myslel.

Smart SD card bude navíc používat feroelektrické paměti (FeRAM), které mají oproti EEPROM (Electrically Erasable and Programmable ROM), jež jsou dneš široce používány, řadu technických výhod - data lze zapisovat rychleji (max. 20 MB/s) a při nižším napětí, také počet přepisovacích cyklů je mnohem vyšší.

Zatím dostupné prototypy disponují 32 MB, 64 MB a 128 MB. Novinka se nejprve objeví v Japonsku a firma doufá i v mezinárodní úspěch. Mimochodem, karty Smart SD by měly být zpětně kompatibilní s běžným SD/MMC slotem.

3D LED displej bez brýlí

NichiaJaponská firma Nichia spolu s jedním profesorem z Tokushima University vyvinula displej, který umí zobrazit 3D obraz bez brýlí, helmy a dalších udělátek na obličeji. Testovací jednotka má rozměry 146 x 77 cm a rozlišení 18 000 pixelů a pracuje na obvyklém principu různých obrazů pro každé z očí.

Přínos pro oblast handheldů je zatím poněkud sporný, přesto, známe japonskou hloubavost, hračičkovitost a touhu po miniaturizaci, je jen otázka času, než se jim výše uvedené podaří zmenšit na kapesní rozměr.