Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

6.10.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Více Series 60 smartphonů na procesorech Intelu - palmOne spolupracuje s Microsoftem - Tenčí mobilní fotoaparáty díky hmyzu - Mobil s televizí od Sanyo
Více Series 60 smartphonů na procesorech Intelu

Společnosti Nokia a Intel se dohodly, že budou společně produkovat chytré telefony vybavené procesory Intelu a platformou Series 60 Nokie. Dohoda umožní to, v co Intel již dlouho doufá - více proniknout i do oblasti smartphonů, kde hraje prim Texas Instruments se svými OMAP čipy.
treo

Vše je zatím v počátečním stádiu, takže než se nálepka "Intel XScale" objeví na první krabici se smartphonem, uplyne ještě minimálně rok.

palmOne spolupracuje s Microsoftem

Hned v úvodu musím uklidnit ortodoxní zástupce této komunity, že se jedná o spolupráci úzce zaměřenou, jejímž přínosem má být to, že další přístroje řady palmOne Treo (modelem 650 počínaje) budou plně kompatibilní s Microsoft Exchange email servery.

Tenčí mobilní fotoaparáty díky hmyzu

New Tiny Camera Lens Technology stolen from Insects Future Technology News technology ReviewVědci a vynálezci se v přírodě inspirují častěji než by se běžným lidem zdálo a je tomu tak i v případě výzkumníků z Osaka University a Konica Minolta Technology Center, kde byla zprovozněna věc opravdu neobyčejná a související s integrací digitálů do mobilní techniky.

Zlepšovák funguje tak, že v sadě velmi malých čoček pořídí každá individuální obrázek a tyto jsou pak následně elektronikou poskládány do jednoho - přesně tak, jak fungují oči zástupců hmyzí říše. Přínos technologie spočívá v tom, že digitální fotoaparát teď bude zabudovatelný prakticky kamkoliv, jelikož tloušťka plátu "očí" i s přidruženou elektronikou má sotva 2 mm.

Mobil s televizí od Sanyo

Firma Sanyo Electric představila prototyp CDMA 2000 1X EV-DO smartphonu vybaveného 2 Mpix digitálním fotoaparátem, displejem rozlišení 240 x 320 pixelů a úhlopříčky 2,4" (61 mm) zobrazujícím 262 144 barev a také TV tunerem. Tento podporuje kodeky H.264/MPEG-4 při 15 fps. Zařízení váží 150 g, měří 50 x 102 x 28 mm a při aktivním TV tuneru vydrží až 2 h.