Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

8.12.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Nintendo jde velkým příkladem nejen producentům PDA - Kapesní kino s GPS - Indický film s premiérou na mobilech - 8 GB USB flash disky - Mobilní 36" obrazovka
Nintendo DSNintendo jde velkým příkladem nejen producentům PDA

Ptáte se, čím by asi tak mohl jít příkladem výrobce herních konzolí oblasti PDA? Od tvůrců zábavních konzolí by tento krok asi málokdo čekal, ale Nintendo skutečně překvapilo - opravuje nebo rovnou vyměňuje všechny herní konzole Nintendo DS, u kterých se objevil byť jediný mrtvý pixel. Dodejme, že většina výrobců PDA od vás nevezme handheld na reklamaci, pokud tam pixely nebudou 3 nebo 4. A aby toho nebylo dost, lidé, kteří servisu využili, povídají, že vše bylo vyřízeno velmi rychle, obvykle do 4 dní.

Nintendo, držíme palce a tleskáme, hned se pozná, pro koho je zákazník na prvním místě.


Kapesní kino s GPS

Samsung Korea se pochlubil s handheldem nazvaným DMB (Digital Multimedia Broadcasting), který nabízí 6palcový displej s poměrem stran 16 : 9 i GPS pro mobilní on-screen navigaci. Bohužel, jak se dá od podobného podvyživeného profilu čekat, výdrž nestojí za mnoho - 2,5 h opravdu není nic moc.

Indický film s premiérou na mobilech

roklo_phone.jpg imageNa uživatele služeb indického operátora Airtel čeká poněkud zvláštní a svým způsobem průlomová služba, která se patrně bude objevovat v různých obměnách stále častěji - na displeje jejich mobilů a smartphonů schopných přehrávat streamovaná data ze sítě se blíží (premiéra 9. 12. 2004) první hraný celovečerní film jménem "Rok Sako To Rok Lo."

Na hrdiny velikosti 20 x 60 pixelů bude jistě radost pohledět, inu, pokrok...

8 GB USB flash disky

Pretec 8GB usb driveCeny flash pamětí nám klesají, což je jediný důvod toho, proč se začínají na trhu objevovat flash pamětmi vybavená zařízení stále větších kapacit. I USB flash disky se od kapacit v řádu desítek megabytů pomalu začínají přesouvat k desítkám gigabytů, tedy skoro, zatím se blíží k první desítce, ale i tak je to pěkná hromada nul a jedniček. Na trhu lze dnes sehnat maximálně 8 GB flash disk, namátkou, 8 GB stick značky Buslink pořídíme za 1800 USD.

Mobilní 36" obrazovka

Konstruktéři přenosných multimediálních přehrávačů řeší při návrhu jednotky velké dilema - vytvořit zařízení spíše menší, takže se bude velmi pohodlně přenášet, nebo větší, na které půjde logicky umístit i displej větší úhlopříčky? Podobný problém elegantně řeší produkt jistého čínského producenta, spojující výhody obojího do jednoho neobvyklého balení.

Po hardwarové stránce je handheld skutečně velmi dobře vybaven, videosoubory (MPEG-1, MPEG-2 a MPEG-4 + MP3 audio) lze uložit na 20 či 40 GB HDD a vestavěný displej je nahrazen speciálními brýlemi, po jejichž nasazení má uživatel dojem, že sleduje 36palcovou plochou obrazovku levitující ve vzduchu přímo před nosem. Sestava podporující USB 2.0 mass storage vydrží v akci celých 5 h, další údaje včetně ceny k nahlédnutí zde.


wearable display Digital GE DG-THDAV6