Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze Světa PDA

21.3.2005, Pavel Bureš, článek
Krátce nejen ze Světa PDA
Spor PalmSource a Aceru je u konce. Petice za Palm OS aplikace – dočkají se uživatelé programů pro svá PDA? Pouzdro Piel Frama pro XDA II Mini. Recenze solární vesty SCOTTeVEST.
Acer nabízel v minulosti i PDA založená na operačním systému Palm OS. Těchto počítačů se však neprodalo tolik, kolik si výrobce přál, takže byl prodej zastaven. Nechme nyní stranou, zda za neúspěchem stojí špatný marketing nebo nezvládnutí spojení hardwaru se systémem a podívejme se, jak se k situaci postavily obě společnosti. Když Acer začínal prodávat PDA s Palm OS, nakoupil od PalmSource určité množství licencí. Záměr se však nepodařil a Acer využil jen část licencí. PalmSource požadoval zaplacení i nevyužitých licencí, s čímž Acer nesouhlasil a tvrdil, že zaplatí jen za použité licence. K překvapení mnoha pozorovatelů spor skončil dohodou mezi oběma firmami, a to ve prospěch Aceru. Ten se nyní plně soustředí na PocketPC, v současné době nabízí 3 přístroje a plánuje prodat 200 000 kusů v první polovině roku 2005. Informace přinesl Brightand.

Během minulých dní zveřejnila některá média informaci o petici uživatelů vývojářům Opery, aby upravily webový prohlížeč i pro Palm OS. Autorkou petice je Brenda Wallace O'Hagan, kterou čtenáři přípěvků na Yahoo Groups jistě dobře znají. Filipe Camaro zase připravil petici pro VoIP program Skype. Petici za Skype podepsalo zatím "pouze" 79 lidí, Opera mnohonásobně vede, petici odsouhlasilo v době psaní článku 542 uživatelů. Část novinářů se domnívá, že vývojáři vezmou v potaz petici se stovkami až tisíci podpisy a urychleně uvedou na trh Palm OS verze svých aplikací. Bohužel nic není tak jednoduché, jak se zdá. Vývoji aplikací (zvlášť těch komerčních) předchází vytváření statistik a analýz, zda se tvorba programu vůbec vyplatí. Ze Skypu jako takového se moc peněz získat nedá, program je šířen zdarma, ale Opera je komerční. Otázkou zůstává, kolik lidí, kteří petici podepsali, by si nakonec Operu koupili. Vývojář Slavomír Kučera komentuje: "Neochota programátorů portovat aplikace pro Palm OS pravděpodobně spočívá v tom, že nevidí v systému budoucnost. Je třeba přivést na svět novou verzi Palm OS, rychlou, stabilní, s podporou multitaskingu atp. a nebude třeba psát podobné petice, ale vývojáři se pustí do práce sami, neboť budou vědět, že mohou dílo dále rozvíjet na perspektivním a moderním systému pro PDA."
Programátor Palm OS aplikací Jura Cibula dodává: "Žádná petice nemůže zlomit vývojáře pro vytvoření nějakého produktu. Vývojář musí mít nápad a kreativní náladu. Je to stejné jako u malíře, který vytvoří nejlepší obrazy ve svém prostředí a navíc k tomu potřebuje také svůj den. Taková petice může motivovat mladé vývojáře, kteří se chtějí prosadit a upozornit na sebe. "
Jaký je Váš názor na podobné petice? Můžete se vyjádřit v diskusi.

Minulý týden jsme psali o pouzdru pro Acer n50, dnes si ukážeme kožený obal pro Qtek S100. Pouzdro je kožené a vypadá jako peněženka. Mimo uchycení pro PDA obsahuje pozice pro 2 MMC/SD karty a 3 kreditní karty. Přístroj v pouzdře lze synchronizovat kabelem. Rozměry jsou 123 x 80 x 25 mm. Více na webu výrobce.



Na webu pocketnow.com najdete recenzi zajímavé solární vesty sloužící k dobíjení zejména kapesních zařízení. Díky adaptéru s redukcí na USB můžete dobíjet všechna zařízení, která nabíjíte z PC. Není však možné nabíjet více zařízení současně. Celou sadu lze koupit za 225 USD.