Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze Světa PDA

12.5.2005, Pavel Bureš, článek
Krátce nejen ze Světa PDA
Společnost nova media připravila řešení pro majitele Palm OS PDA pro přístup na Internet přes GPRS a UMTS. palmOne LifeDrive se objevilo v tištěném časopise. Samsung SGH-i300 bude vybaven novým operačním systémem Windows Mobile 5.
Program Mobile High Speed vyžaduje Palm OS 4 a novější. Aplikace je databází nastavení více jak 100 poskytovatelů, ať již u nás běžných GPRS, tak i sítí třetí generace. Hlavním tahákem má být jednoduchost, aby si připojení dokázali nastavit i začínající uživatelé. Pokud používáte UMTS a ocitnete se mimo dosah signálu, během chvíle se aktivuje GPRS a můžete brouzdat dál. Aplikace spolupracuje s komunikátory Treo a běžnými mobilními telefony, pro něž má také ovladače, které se používají i při práci s textovými zprávami na PDA. Na stránkách společnosti najdete seznam podporovaných telefonů, potěšilo mne, že obsahuje většinu novějších přístrojů velkých výrobců. Druhou potěšující zprávou je podpora českých operátorů, konečně se tak nejedná o produkt, který je použitelný jen na západ od našich hranic. Bližší informace najdete zde a na stránkách výrobce.






Tištěné časopisy dostávají materiály od výrobců dříve, neboť na cestě ke čtenáři se časopis zdrží chvíli v tiskárně a bylo by škoda, aby byli čtenáři, kteří nemají přístup na Internet, ochuzeni o informace. Anglicky psaný Laptop Magazine má nejspíš LifeDrive natolik v oblibě, že odpovědný redaktor neodolal a vydal článek o pár měsíců dříve :) V Laptop Magazinu se nové informace nedozvíte, ale jedná se o potvrzení pro skeptické čtenáře, kteří v existenci LifeDrive zatím nevěří. Informace přinesl Brightand.



Od představení smartphonu nebylo jasné, jaký systém Samsung nasadí. Nyní, po oficiálním představení nového systému Microsoftu pro mobilní zařízení, je jasné, že to bude WM 5. Nejzajímavější komponentou smartphonu je 3 GB disk MicroDrive. Díky použitému systému můžete přehrávat velké množství audio i video souborů, kterými disk rychle zaplníte. V oblasti bezdrátových technologií je na tom Samsung dobře, disponuje Bluetooth 2.0. Rozlišení displeje je 240 x 320 pixelů, ve Windows Mobile 5 můžete přepínat mezi landscape a portrait zobrazením. Fotoaparát má stále častěji používané rozlišení 1,3 Mpix. SD ani jiné u nás používané karty nečekejte, Samsung SGH-i330 podporuje TransFlash karty.