Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

9.2.2004, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
Mobipocket Reader 4.8 ke stažení - OQO Ultra Personal Computer již brzy? - Bude mít Palm OS 6 krycí jméno "Cobalt"? - Lightronik licencuje OLED technologii od Kodaku - USB vysavač - Víte proč se odmlčela sonda Mars Rover Spirit?
Mobipocket Reader 4.8 ke stažení
MP
Populární multiplatformní nástroj pro čtení elektronických dokumentů již dosáhl verze 4.8, díky které můžete:
  • Synchronizovat přímo na paměťovou kartu PDA/Smartphonu.
  • Číst RSS kanály i Weblogy nebo se přihlásit k odběru eNews přímo z rozhraní Web Companionu.
  • Editovat četnost update.
  • Aktualizovat eNews kanály individuálně, stahovat jejich poslední verze i opravovat v nich případné chyby.
  • Přistupovat na 500 roztříděných eNews kanálů.
  • Využívat plné podpory MS Smartphone 2002 i 2003 a vylepšené MS ActiveSync synchronizace.
OQO Ultra Personal Computer již brzy?

Zařízení OQO (o němž se u nás psalo již před více než rokem a půl) se objevilo na webu Expansys jako "coming soon" a dokonce si jej zde můžete i předobjednat. Produkt OQO byl (zcela po právu) nejen lidmi z PDA komunity označen jako tzv. vapourware, tedy zboží, o kterém se pořád jen mluví a kde nic tu nic. Kdy se tohoto ultrapřenosného skoronotebooku s 1 GHz procesorem, 20 GB HDD a 256 MB RAM, barevným transreflexivním displejem, Wi-Fi modulem, vyměnitelným LiPol akumulátorem a USB 1.1 porty ale SKUTEČNĚ dočkáme zatím stále nikdo netuší.

Bude mít Palm OS 6 krycí jméno "Cobalt"?

Jak jsme již uvedli ve čtvrtečním článku nazvaném "Velké plány u PalmSource," společnost palmOne naznačila, že se chystá pro Palm OS 5 i Palm OS 6 vymyslet rozdílná kódová jména, jež by měla nahradit stávající označování operačních systémů Palm OS prostou číselnou řadou. Pozoruhodně logicky pak do toho všeho zapadá část programu nachystaná na Palm Developers Conference 2004:

Palm OS Cobalt Technical Introduction
Tuesday 11:30am to 12:30am
Location: Imperial Ballroom
Speaker: David Fedor
This is the session you've all been waiting for - a whirlwind overview of the incredible array of new features and technology engineered into the latest version of Palm OS...





Lightronik licencuje OLED technologii od Kodaku

Společnost Lightronik Technology se stala již 4 taiwanskou firmou (po Teco Optronics, Opto Tech a RiTdisplay), která si zaplatila licenci na PM (passive matrix) OLED technologii od Eastman Kodak.

Nová linka Lightroniku zpracuje 6 000 substrátů rozměrů 370 x 470 mm měsíčně. Přibližně ve třetím čtvrtletí roku 2004 by již měla běžet sériová výroba naplno a firma dodávat na trh 300 000 - 400 000 kusů 1" displejů určených pro mobilní telefony a zobrazujících 65536 barev nebo 16 odstínů šedé.

Čínský časopis Commercial Times dodává, že Kodak plánuje ukončit poskytování licencí na PM OLED technologii a přejít ještě před koncem roku na AM OLED (active matrix) technologii.

usbvacuum.jpgUSB vysavač

O tom, že do USB portu jde připojit skutečně ledacos, svědčí i tento miniaturní vysavač velmi vhodný pro vysávání drobků z klávesnice, případně vlasů ze saka před firemní schůzkou atd.

Víte proč se odmlčela sonda Mars Rover Spirit?

Na internetu se objevila zajímavá hypotéza, proč NASA ztratila kontakt s vozítkem Mars Spirit Rover - celý systém totiž údajně běží na MS Windows CE a hlavní technik zapomněl stáhnout patch, takže mnohamiliardový projekt NASA na poslední chvíli zachránilo až stažení nejnovější verze ActiveSync, díky které bude spojení se sondou opět o něco stabilnější a přenosy rychlejší... :)