Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze Světa PDA

28.6.2004, Pavel Bureš, článek
Krátce ze Světa PDA
Nový Wi-Fi standard 802.11i byl schválen. NTT DoComo prodává nejmenší telefon pro síť i-mode. HP uvolnil záplaty pro další PDA. Informace o nástupci Trea 600. Byla vydána verze 4.0 Palm OS synchronizačního programu The Missing Sync. Bude palmOne Tungsten T4 již na podzim?
Bezpečnost především
A máme tu bezdrátové Íčko. Po sítích označovaných jako 802.11b, 802.11a a 802.11g přináší 802.11i daleko větší možnosti zabezpečení a znesnadňuje možnosti odposlechu šifrovacích klíčů. Ačkoli je specifikace k dispozici a je již schválená, do konce září ji bude testovat Wi-Fi Alliance. A dobrá informace na závěr. Podle dostupných zpráv je pravděpodobné, že starší zařízení půjdou na novou verzi upgradovat. Přístroje nesmí být vyroben dříve než v září 2002.



Malý, ale hezký
Rozměry mobilu Premini jsou 90 x 40 x 19.8 mm, váží 69 g. Jedná se o zatím nejmenší telefon používaný v sítích i-mode. Barevný displej zobrazuje 65 536 barev (tedy 16 bitů), jeho rozlišení je 160 x 128 pixelů. Podle informací operátora by měl telefon vydržet 110 minut hovoru a 310 hodin v pohotovosti. Při uvážení malé kapacity baterie je výdrž mobilu více než dobrá. Premini se začne v Japonsku prodávat v distribuční síti NTT DoCoMo 1. července. Cena bude závislá na zvoleném příslušenství, zejména baterii. Informaci přinesl infoSync World.



Párování již funguje
HP v minulých dnech vydal záplaty menší důležitosti také pro svoje další PDA – iPaqy h2200 a h1900. Patche opravují chování technologie Bluetooth, např. párování s některými mobily – Nokií 6820. Záplatu stáhnete ze stránek spol. HP.



HiRes, vylepšená tlačítka a výkonný procesor
Na serverech Treocentral a BargainPDA se objevily informace a fotografie pravděpodobného nástupce smartphonu s operačním systémem Palm OS Trea 600. Na první pohled je zřejmé, že se výrobce snaží zachovávat zažitou koncepci vzhledu zařízení. Nové Treo bude s největší pravděpodobností využívat Palm OS 5.4 (nebo jinou modifikace páté verze). Podle některých informací v Treu bude Palm OS 6, tomu však moc nevěřím. Nová verze systému je stále ve fázi vývoje a tak pokud by v Treu měl být opravdu Garnet, musel by se prodávat až za několik měsíců (spíše až příští rok). Velikost paměti RAM byla stanovena na 32 MB, což je mezi Palmy dobrý průměr. Procesor Intel Bulverde "tiká" frekvencí 312 MHz. Jedné se o nejnovější CPU pro PDA, tak jsem zvědav, do jaké míry ovlivní (zvýší) výkon PDA. K ovládání slouží pětisměrná klávesa. Displej je barevný a oproti předchozímu modelu má větší rozlišení – 320 x 320 bodů. SD slot je typu Input Output, je možné v něm mimo paměťových karet používat rozšiřující zařízení – modemy, fotoaparáty atp. Přídavný fotoaparát pravděpodobně potřebovat nebudete, v přístroji již jeden je. Rozlišení snímače fotoaparátu je 1.3 MP.





Bezdrátová synchronizace pod Mac OS

Aplikace The Missing Sync by měla v příštích měsících nahradit stárnoucí HotSync Manager na Mac OS X. Jak říká CEO Mark/Space Brain Hall, hlavním důvodem pro vydání čtvrté verze byly 3 nové vlastnosti aplikaci– kompatibilita se všemi conduity, Wi-Fi komunikace a synchronizace. Nejvíce probíranou vlastností programu je dostupnost mnoha Mac OS conduitů, najdete mezi nimi Apple iSync Palm Conduit a také Microsoft Entourage conduit. Z dalších rysů zmiňme již jen synchronizaci přes Bluetooth a Wi-Fi. Zprávu přinesl PalmInfocenter.




Tungsten T4 s Cobaltem?

Na představení palmOne Zire 72 a Zire 31 jsem si kolegovi Trnečkovi z Palmare posteskl, že neuvidíme žádné nové Tungsteny. A jak se zdá, nebudeme muset čekat moc dlouho. Podle nové šeptandy by měl být Tungsten T4 představen na podzim, tedy pravděpodobně v říjnu. Měl by využívat Cobalt (Palm OS 6) a procesor Intel XScale 450 MHz. Lze předpokládat, že bude vybaven oběma nejpoužívanějšími bezdrátovými technologiemi, tedy Bluetooth a Wi-Fi (802.11g). Jak ale komentuje Adam Brown, 96 MB by byla "podivná" kapacita a tak nejpravděpodobnějším údajem je 128 MB. Rovněž procesor na udané frekvenci ve vývojové řadě není. Půjde tak s největší pravděpodobností o Intel XScale 416 MHz.