reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Křemíkové nanočástice jako materiál pro anody: další problém vyřešen

1.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Křemíkové nanočástice jako materiál pro anody: další problém vyřešen
Nové materiály, které vypadají být slibnými pro akumulátory budoucnosti, většinou přináší i nějaké nové problémy, které je třeba vyřešit. Vědcům na Clemson University se povedlo zvládnout degradaci anod s křemíkovými příměsemi.
Možností, jak ukládat elektrickou energii, je hodně. Každý typ má svá pozitiva i negativa, a proto se v praxi uchytilo jen velmi málo typů, které nabízely přijatelné kompromisy ve všech potřebných oblastech. I tak jsou některé vhodné pro určité použití a jiné typy zase někam jinam, takže nelze vždy hovořit o plně univerzálních akumulátorech. Agentura NASA potřebuje především lehké akumulátory pro své vesmírné programy, a tak financovala výzkum na Clemson University, kde se zabývají akumulátory využívajících křemíkových nanočástic v anodách. Zatímco běžné anody jsou z grafitu, křemík má možnost pojmout mnohem více energie. Jenže to není zadarmo a při nabíjení a vybíjení má ještě větší problémy s výdrží. Snáze se totiž při těchto procesech rozlomí, což snižuje životnost.
 
Akumulátor s křemíkovými nanočásticemi
 
Aby se využila vyšší energetická hustota křemíkových nanočástic, ale zároveň byla dosažena vysoká životnost, vědci využili vrstvené anody, které se skládají z vrstev křemíkových nanočástic a materiálu z karbonových nanotrubiček známý jako "Bucky paper". Je vytvořena jakási sendvičová konstrukce, která drží křemíkové částečky pohromadě, takže jejích případné rozlomení nemá tak výrazné negativní projevy a jsou nadále elektricky spojené.
 
Tento materiál zajišťuje i možnost 4krát rychlejšího nabíjení. NASA vidí potenciál např. v napájení různých součástí skafandrů astronautů nebo pro napájení satelitů, když budou ve stínu planety či měsíce. Tvůrci této technologie si nyní dávají za cíl nalézt partnerství i s průmyslem a přivést je na trh, což ale pochopitelně může trvat ještě mnoho a mnoho let.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama