reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.1.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Ne vždy se při průzkumu vesmíru daří, aby vše šlo podle plánů. To se již dlouhou dobu děje se sondou, která je součástí InSight a měla za úkol se zavrtat do podpovrchových vrstev na planetě Mars. Nyní NASA své marné snažení končí.
pidalin (1478) | 18.1.202113:15
3 metry do horniny s timhle? Někdy mě ty vědci fakt taky překvapěj jakou kravinu vymyslej, kdyby tam dali aku vrtačku z lidlu tak se dostanou hloubějc.
Odpovědět0  2
wrah666 (6205) | 18.1.202114:52
Standatní problém. Inženýr si myslí, že ví vše a přitom mu chybí praxe. V tomto případě práce se sbíječkou. Pak by si všiml, že na konci potřebuje chlapa. Btw: podle děr proražených v kolech roverů musí vědět, že povrch rozhodně není jen nějaký jemný píseček..
Odpovědět1  1
Deluxa (225) | 18.1.20218:06
Zas nehejtujte prosim vas. Aj keby tam poslali osobne vrtacieho specialistu tak by na tie podmienky pozeral ako bager na kopu hliny. Nikto u nas nevie odhadnut pri 3.7 gravitacii ako sa bude spravat vrtak alebo nejaka suprava, nikto nevie presne zlozenie hornin pod povrchom, velky vplyv maju teploty atd. Apropo to co tam posali nema v skutocnosti ziadny vrtak. Ten slovny vyraz ­"zavrtat­" je tak trochu zavadzajuci. Je to samonarazacia pruzinova sonda. Vid. https:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Heat_Flow_and_Physical_Properties_Package#­/media­/File:HP3_burrowing_mechanism.gif
Pri takom sposobe sa ani necudujem ze sa nikam nedostali. Ja to beriem ako velky uspech uz len to ze sa skusaju sposoby ako sa dostat pod povrch.
Odpovědět0  0
KDYBY SE MĚ ZEPTALI, MOHLI BÝT NĚKLIK metrů v podzemí, ale každej věděc který v životě nedržel v ruce kladívko natož vrtačku, má plnou hubu keců a o tom jakej jsem diletant.

Diletanti jsou oni, už jen proto že pošlou vozítko na mars, bez ometacích štětiček který by odmetali prach ze solárů a pak se hrozně diví, že JIM TO TAM MARŤANÉ NEODMETAJÍ a sonda se umlčí na nedostatek energie.

Stejně tak vrták, co se měl zahříváním provrtat někam a ještě za sebou táhnout tenkou folii, to nevymyslíš, to musíš být totání dement tohle vymyslet. Kdyby s tím přišli na stavbu tak se jim ukrajinci vysmějou.

A takový dilentanti ­(čti: vědci ­) pak melou nesmysly o tom, že člověk postavil pyramidy, úplně v pohodě hýbal 80 tunovými bloky každých deset minut usadil jeden, a v mezičase když se zrovna nudil tak leštil křišťálové lebky do perfektního lesku a až měl hotovo, šel stavět 200 soch na ostrov na druhé straně planetě a ještě přitom postavil zemětřesením nezbouratelné pyramidy v mexiku, do kterých vetknul 365 dní jako sluneční rok, 25625 let jako galaxiální rok a 144000let jako nějakej megavesmírnej rok. A to všechno s přesností na dny včetně precese země.

Ale jinak to byli vlastně neandrtálci, který my s chytrejma patlatelefonama strčíme do kapsy... jasně... úplně normálka, hned zítra si jdu postavit za barákem atomovou elektrárnu, jen tak z dlouhé chvíle v zimě.
Odpovědět4  11
honza1616 (3625) | 18.1.20216:18
Přesně tak, jsou to blbci když počítali s tím že regolit na Marsu bude mít konzistenci tvarohu,
Kdyby neměli v hlavě prázdno, tak budou vědět ze je velká pravděpodobnost, že narazí na nějakou tvrdší horninu s kterou si nástroj o velikosti kancelářského zvýrazňovače neporadí.
Tato část mise byla odsouzena k záhubě už při startu nosné rakety
Odpovědět4  6
DarkRichelieu (1230) | 18.1.202111:45
Tak otázka zní jestli to náhodou nebylo schválně, místo vrtací soupravy tam poslat opancéřovaný vibrátor. Co kdyby tam něco našli.
Odpovědět2  1
Jardadoma (1505) | 17.1.202123:24
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.