reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kryptoměna Libra mění svůj název na Diem Dollar

2.12.2020, Milan Šurkala, aktualita
Kryptoměna Libra mění svůj název na Diem Dollar
Kryptoměna Libra, kterou původně představila společnost Facebook, nyní mění jméno. Ponese název Diem Dollar, čímž se chce zase o něco více zbavit své minulosti a problémů. Nakonec asi ani zdaleka nepůjde o tak rozsáhlý projekt, jak mělo.
Kryptoměna Libra společnosti Calibra, kterou založil Facebook a konsorcium několika dalších společností, se opět chce více distancovat od svého původu. Po mnoha problémech minulosti se od projektu odvrátila ta největší jména jako Mastercard, Visa nebo eBay, také zde bylo mnoho otázek ohledně soukromí. Kryptoměna Libra tak způsobila hned několik skandálů nebo kontroverzních otázek ještě mnohem dříve, než vlastně vznikla (což se v podstatě ještě stále nestalo). Mezitím se toho hodně změnilo a systém se snaží zbavit své minulosti. Společnost Calibra tak změnila svůj název na Novi a nyní se změny názvu dočkala i samotná kryptoměna. Ta bude od nynějška Diem (latinsky "den"), resp. Diem Dollar.
 
Diem Dollar
 
Cíl kryptoměny se změnou názvu nemění, ale ten se měnil postupně s tím, jak byla potřeba vyřešit různé legislativní problémy. Mělo jít o kryptoměnový systém navázaný na nejrůznější klasické měny, který měl umožnit výměnu těch virtuálních místo skutečných, ale nakonec půjde o kryptoměnu navázanou pouze na americký dolar. Spolu se změnou názvu měny se mění i název asociace na Diem Association a platební operátor ponese jméno Diem Networks. Nyní je především otázkou, zda se opravdu představí v lednu 2021, jak bylo kdysi v plánu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama