Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kulaté klávesničky pro všechny

24.5.2004, Petr Hájek, článek
Kulaté klávesničky pro všechny
Nápad stlačit velikost i funkčnost stolní QWERTY klávesnice do výrazně menších mobilních rozměrů zde již několikrát byl, ovšem přístup společnosti Gabrielor je více než neobvyklý - hodlá představit zakulacené miniklávesničky pro mobilní telefony, handheldy atd. Nezpomínejme, že klávesnička se nesnaží nahradit své stolní kolegyně, ale spíše nabídnout alternativu pro relativně rychlé zadávání textů jedinou rukou.

Filozofie kulaté klávesničky primárně určené pro jednoruké ovládání vychází z faktu, že existuje spousta míst i situací, kdy není možno zadávat text nebo pracovat obouruč - zaměstnanci v průmyslu, zdravotnictví, řidiči atd. by mohli vyprávět. Virtuální klávesničky PDA věc neřeší 100 % a zadávání písmen opakovaným tisknutím jako na mobilech, které ač má také řadu výhod, je někdy nepoužitelně zdlouhavé.

Dle firmy je tvar klávesničky a rozmístění kláves speciálně navrženo s ohledem na fakt, že má lidské oko tendenci soustřeďovat se na střed objektů, to znamená, že nejpoužívanější funkce a nejčastěji psané litery jsou k nalezení více ke středu klávesničky (našince asi příliš nenadchne W...) a ne tak často používané kusy jsou umístěny více k vnějšímu okraji.

"S rostoucím množstvím lidí používajících zařízení, jež jim umožňují mobilně komunikovat, vzrostla exponenciálně i potřeba po kvalitním zadávacím keypadu," říká Richard Jung, CEO Gabrieloru. "S našimi Rounded Keypady (podle všeho obchodní označení) mohou být funkce a obsažnost tradiční stolní klávesnice na dosah špičky prstu prakticky kdekoliv."

Gabrielor momentálně nabízí 2 druhy svých Rounded Keypads - první tvaru kruhového a druhou tvaru oválného (viz obrázky níže). Keypad je k dispozici zatím pouze v angličtině, ale údajně bude možno dodat i další jazyky. Nasazení se mají klávesničky dočkat na mobilních i chytrých telefonech, PDA, ručních navigačních systémech, vojenské technice a i v oblasti lékařské a industriální. Otázkou zatím zůstává, jakého se podobně vybavené modely dočkají přijetí a co na to zákazník, který má ohledně úspěšného prodeje čehokoliv samozřejmě vždy poslední slovo.

Na americkém CeBITu konaném 25. - 27.5.2004 bude firma předvádět prototyp RK mobilu, dálkového ovládání i dalších ovládacích panelů.








Zdroj: PDA Live