reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Létající SpectroDrone umí na dálku odhalit výbušniny

18.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Létající SpectroDrone umí na dálku odhalit výbušniny
Hrozba terorismu donutila západ vyvíjet nové technologie pro obranu, mezi něž se nyní může zařadit také SpectroDrone. Ten svými lasery dokáže na dálku odhalit výbušniny, takže může posloužit jako další obranný systém.
Americká DARPA už ve velkém zkouší systém pro odhalování radioaktivních látek. Jedná se o malá zařízení napojená na mobily, která mohou vytvořit celou velkou síť a odhalit, kudy a kam putuje třeba špinavá bomba. V případě SpectroDrone jde o odhalování samotných výbušnin, takže takové zařízení by mohlo být běžně nasazeno při velkých akcích, na něž se mohou teroristé zaměřit s nastraženými výbušninami.





SpectroDrone k jejich odhalení využije nástroje, které má na břiše a které už byly pro daný účel vyzkoušeny. Jde především o laser pracující na různých vlnových délkách (jde tak o spektrometrii), vedle nějž je zaměřovací kamera a to menší z koleček představuje laserový dálkoměr. Systém aktuálně vyvíjí společnost Laser Detect Systems.

Takové zařízení může značně zvýšit šance na odhalení nastražené bomby, však dnes policie stále spoléhá především na mravenčí práci a čenichy vycvičených psů. Ty jsou sice velice citlivé, ale nemohou pokrýt velkou oblast ze vzduchu. Společnost Laser Detect Systems se tak chlubí, že se jí podařilo podstatně vylepšit staré laserové detekovací systémy, které musely být od vzorku vzdáleny nanejvýš několik milimetrů. Její systém funguje tak, že s pomocí kamery se nejdříve vytipuje cíl, laserovým dálkomerem se určí, zda je dron v potřebné minimální vzdálenosti a pak už nastoupí samotný laserový iluminátor, který osvítí cíl a sleduje, co se od něj odrazilo. Firma neuvádí přesnou vzdálenost, na jakou její systém funguje a mluví pouze o několika metrech.





SpectroDrone nemusí hledat pouze výbušniny, ale třeba i jiné látky jako drogy, minerály nebo i jisté biologické materiály. Je prý navíc jedno, jestli se sleduje pevný objekt, nebo tekutina či plyn. Celý systém je prezentován na konferenci v Izraeli a ve své aktuální podobě využívá jako platformu dron Airobotics Optimus, který má operační dosah 3 km. Jde o poměrně nový profesionální model, nic co se dá běžně koupit. Však také dokáže sám autonomně vzlétat a přistávat, může být vybaven robotickou paží, která může přenášet náklad a dokonce si i sama vyměnit baterii, samozřejmostí je vysoká odolnost a bezpečnost samotného dronu i lidí pod ním zajistí nouzový padák.

Zdroj: Extremetech
reklama