reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Levný chipset AMD A620: má podporovat přetaktování pamětí, ale ne CPU

5.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Levný chipset AMD A620: má podporovat přetaktování pamětí, ale ne CPU
Nové Ryzeny 7000 čekají na levnější chipsety, které by měly umožnit srazit cenu základních desek dolů a dostat tyto procesory i do low-endu. Chystá se např. sada AMD A620, která pochopitelně přinese několik ústupků.
Společnost AMD chystá novou low-endovou čipovou sadu A620, která by měla pomoci dostat Socket AM5 a procesory Ryzen 7000 do přijatelnějších cenových hladin. Nyní se dozvídáme také to, co vše by měla nabízet a co naopak bude na tomto chipsetu zapovězeno. Má např. podporovat celých 28 linek PCIe z procesoru, ale zatímco B650 je podporuje ve verzi Gen5, A620 má umět jen Gen4. Vzhledem k tomu, že i PCIe Gen4 je velmi rychlým standardem nad možnostmi většiny použitého hardwaru, nelze čekat nějaký výraznější pokles výkonu. Pokud jde o PCIe linky ze samotného chipsetu, zde se udrží 8 linek, ale z Gen4 u B650 se spadne na Gen3.
 
AMD Socket AM5
 
Co se týče podpory USB portů, zde se z najdou max. 2 porty USB 3.2 Gen2 (B650 může mít 6 těchto portů nebo jeden ve verzi Gen2x2 a 4 ve verzi Gen2), dále má A620 podporovat dvojici USB 3.2 Gen1 a 6 portů USB 2.0. Oproti B650 přijde i o podporu Crossfire a přetaktování CPU, nicméně bude podporovat overclocking pamětí RAM (např. standard AMD EXPO). Zůstane pochopitelně podpora pamětí DDR5.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama