Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Levný základ pro servery: chipset Intel E7230 s podporou Pentií D

9.7.2005, Milan Šurkala, aktualita
Levný základ pro servery: chipset Intel E7230 s podporou Pentií D
11. července 2005 Intel představí novou platformu pro levné procesory. Ta je založena na chipsetu Intel E7230 (Mukilteo), který podporuje dvoujádrové 64 bitové procesory Intel Pentium D a Pentium Extreme Edition. E7230 podporuje sběrnici...
11. července 2005 Intel představí novou platformu pro levné procesory. Ta je založena na chipsetu Intel E7230 (Mukilteo), který podporuje dvoujádrové 64 bitové procesory Intel Pentium D a Pentium Extreme Edition. E7230 podporuje sběrnici až 1066MHz FSB, až 8GB DDR2 667 pamětí, PCI Express sloty, řadiče Serial ATA s diskovými poli RAID a mnoho dalšího.




E7230 nahrazuje chipset E7221, který byl ještě určen pro jednojádrová Pentia 4. Důvod, proč E7230 podporuje Pentia D je nasnadě. Cena. Procesory jsou dvoujádrové, mohou tedy téměř zastoupit dvojici procesorů Xeon, které jsou, upřímně řečeno, pěkně drahé i v množství jednoho kusu a co teprve při koupi dvou procesorů. Pořizovací náklady na méně výkonné servery jsou tak mnohem nižší. Další výhodou je podstatně nižší spotřeba. Zatímco dvoujádrová Pentia D mají spotřebu 130W, Xeony pak 110W. Jenže dvojice Xeonů má pak automaticky spotřebu dvojnásobnou, tedy až 220W. A to se už dostáváme k 40% úspoře energie.

Procesory Intel Pentium D i Extreme Edition navíc výkon rozhodně nepostrádají, takže úlohu levných serverů (třeba webové servery, levnější databázové servery) mohou plnit dokonale. Pro náročnější servery pak budou příští rok představeny dvoujádrové procesory Intel Xeon a Xeon MP pod kódovými označeními Dempsey a Paxville. Naprostou špičku pak tvoří procesory Itanium.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.