reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lian Li PC-B16 a PC-A61: moderní hliníkové skříně

14.5.2014, Jan Vítek, aktualita
Lian Li PC-B16 a PC-A61: moderní hliníkové skříně
Společnost Lian Li znovu obohacuje svou nabídku o počítačové skříně a tentokráte jde o dvojici modelů typu Middle Tower. Ty jsou tak určeny pro klasické desktopové sestavy založené na deskách ATX.
Lian Li PC-B16 a PC-A61 jsou obě samozřejmě celohliníkové, stejně jako všechny ostatní skříně značky Lian Li. Nepřekvapí ani, že budeme mít na výběr mezi stříbrnou a černou verzí, ovšem to se týká pouze druhé skříně. PC-B16 bude prodávána pouze v černém zbarvení.




Lian Li PC-A61


Obě skříně jsou vybaveny inovativním systémem samostatných diskových pozic, kde každá je samostatná a každou lze odmontovat. Díky tomu si můžeme skříň značně provzdušnit a zajistit, aby od předních ventilátorů lépe proudil vzduch k základní desce a jejím komponentám. Samozřejmostí je pak podpora i 2,5" zařízení vedle 3,5" disků.




Lian Li PC-A61


Dále mají tyto skříně společnou i 5,25" šachtu určenou pro čtyři zařízení, což je možná na dnešní dobu až zbytečně moc, a pak tu máme i jednu 2,5" pozici, která je jako u řady jiných skříní umístěna na trayi z opačné strany, než je deska. Skříně se od sebe liší především v tom, že model PC-B16 je vybaven velkými uzamyketlými předními dvířky, pod nimiž budou schované mechaniky, zatímco Lian Li PC-A61 je bude vystavovat na odiv. PC-B16 pak má navíc vrchní panel a bočnice vybavené pěnovým materiálem, takže ji můžeme označit za tzv. tichou skříň.




Lian Li PC-B16


Co se týče prostoru uvnitř těchto skříní, pak dovnitř můžeme vměstnat procesorový chladič s výškou maximálně 170 mm, napájecí zdroj s hloubkou 280 mm a s dlouhými kartami díky odnímatelným diskovým pozicím evidentně nebude problém žádný. Výrobce ale přesto uvádí, že mohou být dlouhé až 420 mm. U moderních skříních je také důležitý prostor mezi trayem základní desky a pravou bočnicí, kudy se obvykle vedou kabely. Zde máme 30 mm místa, čili více než dost.




Lian Li PC-B16


U dnešních skříní také nesmí chybět podpora vodních chladičů. Oba nové modely mají snadno odnímatelný vrchní panel, pod nějž můžeme umístit 240mm nebo 280mm radiátor s maximální tloušťkou 60 mm. Dopředu se pak vejde 240mm radiátor a vypadá to, že diskové pozice budou moci přitom zůstat na místě. Jinak ale získáme dva přední 120mm ventilátory a také jeden zadní s krásnými kulatými mřížkami, jež nebude žádný problém odšroubovat. Toto bohužel, pokud se nepletu, dnes nabízí snad pouze firma Lian Li.

Přední I/O panel, respektive vrchní, je vybaven krytem a pak čtyřmi porty USB 3.0 a dvěma audio. Obě skříně mají stejnou šířku a výšku, a sice 230 a 490 mm, ovšem Lian Li PC-A61 má hloubku 510 mm a PC-B16 je díky předním dvířkům na tento rozměr o 2 cm větší. Zajímavé je, že udávaná hmotnost je u obou stejná, a to 6,5 kg. Stejná ale není cena, neboť PC-B16 přijde už co nevidět na trh za cca 4900 Kč a PC-A61 za 4000 Kč.

Zdroj: TZ Lian Li
reklama