reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lian Li PC-Q04: miniskříň bez ventilátorů

19.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Lian Li PC-Q04: miniskříň bez ventilátorů
Lian Li si připravilo v modelu PC-Q04 pokračování série Q, do níž patří malinké počítačové skříně pro sestavy založené na deskách Mini ITX. V ní si ale budeme moci postavit počítač, který zvládne moderní hry.
To nám umožní tedy především moderní procesory a grafické karty, které už mají slušný výkon i v úsporných verzích. Můžeme si tak vybrat třeba 35W čtyřjádrový procesor Intel a pak vhodnou krátkou grafickou kartu, například GeForce GTX 960. Získáme tak sestavu, pro niž nebude problém rozpohybovat i moderní AAA hry v rozlišení Full HD na vysoké detaily, přičemž nejde o komponenty, u nichž bychom si museli připlácet za malé rozměry. Desky Mini ITX a malé grafiky jsou dnes zcela běžné a s rozumnou cenou, i když to samozřejmě neplatí vždy. Například takový Radeon R9 Nano je právě karta, v jejímž případě si připlácíme za malé rozměry a nízkou spotřebu.





Lian Li zde využívá osvědčený design, který vychází už z letitého modelu Lian Li PC-Q07 a podobných. Hlavní rozdíl je ten, že PC-Q04 už podporuje tlusté karty pro dvě záslepky a na druhou stranu nenabízí externí 5,25" pozici, namísto níž má pozice pro úložná zařízení. Je tedy lépe přizpůsobena moderním sestavám, do nichž si uživatelé už málokdy pořídí optickou mechaniku. Provedení skříně je velice jednoduché. Jde v podstatě jen o hliníkovou skořepinu, v níž je pouze nahoře malá konstrukce pro jeden 3,5" disk plus 2,5" zařízení (případně dvě 2,5" zařízení) a pak tam najdeme už jen kabely vedoucí od předních portů (2x USB 3.0 a audio) a tlačítka. Tím to hasne a zbývá už jen otevřený prostor.





Základní desku tak přišroubujeme prostě na pravou bočnici, vedle ní dáme napájecí zdroj (klasický ATX formát), pod nímž pak bude maximálně 190 mm dlouhá grafická karta. Celá skříň má tak rozměry jen 194 x 294 x 210 mm (Š x V x H) a hmotnost 1,33 kg. Její výhoda tak tkví v tom, že v ní můžeme použít běžné komponenty a především tedy zdroj, ale z toho plynou jistá omezení. Procesorový chladič může mít na výšku pouze 70 mm, takže je třeba použít BOX nebo nějaký nízkoprofilový.





Další potíže vyplývající ze stísněnosti komponent jsou s chlazením. Do skříně totiž nemůžeme umístit žádný ventilátor pro její odvětrání, i když by tu pro to prostor byl v předním panelu. Zdroj si můžeme otočit tak, aby nabíral vzduch zvenčí přes levou bočnici, ale toto řešení nedoporučuji, neboť pak se procesor začne silně potit. Je tedy lepší použít zdroj k tomu, aby odváděl vzduch ze skříně, protože nic jiného to za něj neudělá. Maximálně tak grafická karta, ale ta se postará tak maximálně sama o sebe a spíše jen pomůže ke zvyšování teploty ve skříni. Nicméně v takovéto skříni je možné rozumně provozovat 65W procesor a 120W grafiku.

Lian Li PC-Q04 přijde na trh na začátku prosince s cenou 45 liber, tedy asi 1750 Kč.

Zdroj: Hexus.net
reklama