reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lian Li PC-Q21: popularita Mini ITX stoupá

10.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Lian Li PC-Q21: popularita Mini ITX stoupá
A společnost Lian Li to dobře ví, a tak představuje nový model pro základní destavy založené na desce formátu Mini ITX. Jedná se o model PC-Q21, do nějž budeme moci díky modernímu hardwaru umístit slušně výkonnou sestavu.
Možnost sestavit velice výkonnou sestavu v malé skříni s deskou Mini ITX nedávno ukázalo AMD, respektive touto firmou najatý modder DGLee se svým projektem MakeItNano. DGLee ale použil speciální skříň, kterou nikde nekoupíme, ale nový model Lian Li PC-Q21 už budě běžně v obchodech stejně jako jiné podobné skříně této firmy. Tu totiž můžeme označit za specialistu na malé skříně, podobně jako je takový ZOTAC specialista na malé počítače.





Lian Li PC-Q21 přijde na trh příští měsíc s cenou 60 liber, čili něco přes 2200 Kč. Jde o úzký a samozřejmě celohliníkový model, do nějž se krom základní desky firmátu Mini ITX vejde také dvouslotová grafická karta a zdroj formátu SFX. Pro tyto komponenty platí jedno omezení, a sice 170 mm prostoru, který mohou zabrat, jak ukazuje následující obrázek. Procesorový chladič pak může být vysoký maximálně 60 mm, do čehož se BOXované chladiče pohodlně vejdou. Jinak bude případně zapotřebí využít nějaký nízkoprofilový model, když si tedy budeme chtít polepšít. Pak je ale třeba myslet také na to, aby takový chladič nepřekážel i jiným komponentám, neboť se může snadno stát, že bude zasahovat třeba do prostoru grafické karty.





Tato skříň je ale také vybavena mechanikovou pozicí, ovšem pouze pro tenkou, tzv. slim mechaniku, namísto níž můžeme dovnitř nainstalovat SSD. Pak tu jsou ještě dvě 3,5" pozice, do nichž lze vměstnat další tři 2,5" SSD. Anebo můžeme namísto dvou SSD umístit 120mm ventilátor pro lepší chlazení skříně, která by se jinak musela spolehnout pouze na odvětrávání zdrojem či případně chladičem grafické karty. Je třeba ale říci, že tato ventilátorová a SSD pozice je dole, a to právě na místě grafické karty, takže tu nelze využít vše najednou.


V přední části skříně najdeme ještě dva porty USB 3.0 a také vypínač. Lian Li využilo svůj obvyklý systém s nacvaknutelnými bočnicemi pomocí plastových zámků a uvádí, že celkové rozměry a hmotnost skříně PC-Q21 jsou 149 x 257 x 224 mm a 1,47 kg.

A vedle nové PC-Q21 můžeme také zmínit další novinku firmy Lian Li, model PC-V33, který byl vypuštěn na trh v minulém týdnu. Jde ale už o case pro sestavy s deskami ATX, který má rozměry 334 x 352 x 390 mm, takže jde o typ kostka. Má klasické dvoupatrové vnitřní uspořádání a na trh přijde na začátku října s cenou 159 liber nebo 189 liber ve verzi s kouřovým bočním sklem. Více se dozvíte ve videu:



Zdroj: Hexus.net

reklama