Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linuxový PDA Zaurus slaví první úspěchy

26.2.2002, Zdeněk Michálek, článek
Linuxový PDA Zaurus slaví první úspěchy
Uzavření dohody s SyBase (resp. její dceřinou společností iAnywhere) zřejmě dostane tyto zajímavé přístroje do podniků.
O PDA od Sharpu jménem Zaurus jste už jistě mnozí z Vás slyšeli - ne že by u nás byl k mání (žádost českému distributorovi o zapůjčení pro recenzi koncem loňského roku vedla k odpovědi "nepředpokládáme, že by se na českém trhu prodával, vzorek nemáme a nebudeme mít"). Pro osvěžení paměti - jedná se o prakticky jediné velkým výrobcem běžně vyráběné PDA s operačním systémem Linux, na Světu PDA jsme uveřejnili základní informace o přístroji a screenshoty.

Před několika dny se Sharpu, který má údajně s prodejem Zaurusu vcelku očekávané problémy, "povedla" zajímavá dohoda s iAnywhere Solutions Inc., dceřinou společností známé SyBase, zaměřenou na mobilní aplikace. Podle ní iAnywhere poskytne vývojářům, kteří budou pro vývoj podnikových "klientských" SQL aplikací pro Zaurus používat nástroj Sybase's SQL Anywhere Studio, tento programový balík za 99 USD (běžná cena 2000 USD).

Co to v praxi znamená: pokud bude zajištěna podpora podnikových aplikací, bude mít Sharp šanci uplatnit Zaurus právě v nich - to je trh, který by pro něj mohl být zřejmě jako jediný zajímavý. Pár linuxových nadšenců, majících povětšině hluboko do kapsy, Sharp nevytrhne - a na segment "spotřebního zboží" v současné době obsazený Palmy a PocketPC může Sharp s chybějící programovou základnou zapomenout.

Pravdou však je, že v okamžiku, když předmětem dodávky bude ucelené podnikové řešení je víceméně jedno, na jaké platformě přístroje poběží - a funkce tenkého nebo tlustého (jako v tomto případě) klienta by se linuxový přístroj mohl zhostit lépe než PalmOS a stejně jako přístroj založený na PocketPC.

To by ale chtělo zákazníka stylu velkých organizací (pošta, armáda, železnice, velké firmy atd.), které jsou schopny odebrat řádově alespoň statisíce přístrojů a instalací aplikace. Bez takového zákazníka se obávám, že produkce Zaurusů dříve či později zanikne kvůli nízké poptávce.
.