reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech koupil Saitek a cílí na simulátory a VR

16.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Logitech koupil Saitek a cílí na simulátory a VR
Saitek, jeden z nejoblíbenějších výrobců herních periferií specializující se na královskou třídu simulátorů se stane majetkem firmy Logitech. Můžeme doufat, že se mu pod novým vedením povede dobře, pokud tedy bude tato značka zachována.
Když se řekne Saitek, vybavíme si především všemožné joysticky, které jsou někdy i specializované třeba na letadla Cessna a pak tu máme také ovladač speciálně pro hru Farming Simulator. Nicméně firma je zvláště oblíbená pro své kvalitní joysticky a na našem trhu má nabídku, jíž co do rozmanitosti dokáže konkurovat pouze samotný Thrustmaster.





Firmu Saitek přitom již od roku 2007 vlastní společnost Mad Catz, která se sama specializuje na obvyklé herní periferie: klávesnice, myši, gamepady a headsety. Saitek koupila za 30 milionů dolarů, ale od té doby nedokázala její hodnotu zvýšit, neboť ji nyní posílá dále za pouhých 13 milionů. To je pro firmu jako Logitech pouhý bonbónek, který u nás aktuálně nabízí pouze jediný joystick, a to Extreme 3D Pro. Zato volantů má jako obvykle v portfoliu více, takže své zkušenosti s výrobou herních periferií má více než dost. Mad Catz si ale ponechají v nabídce všechny myši, klávesnice a jiné produkty, které Saitek vyvinul od roku 2007. Ten tak bude moci pod taktovkou Logitechu začít vyvíjet zbrusu nové periferie.





Nyní nás může trápit především to, co Logitech se Saitekem provede. Dle tiskové zprávy je témě jisté, že ten bude pod ním nefungovat jako celá divize, která bude přicházet na trh s periferiemi pod svou snačkou. Namísto toho bude asi celý asimilován v divizi Logitech G, neboť jeho produkty budou "v průběhu následujících měsíců integrovány do portfolia Logitech G". Bude to škoda, však jde o firmu založenou již v roce 1979, která je oblíbená díky svým kvalitním produktům za adekvátní cenu, i když zlí jazykové si stěžují na to, že kvalita šla po akvizici firmy dolů jako čumák sestřeleného MiGu. Logitech na druhou stranu známe spíše jako firmu nabízející produkty, jejichž cena je často pozoruhodně vysoká.

Logitech si dle svého vyjádření uvědomuje, že Saitek je firma, po jejíchž ovladačích sahají hráči her jako Elite: Dangerous, Eve: Valkyrie, Microsoft Flight Simulator či Farm Simulator, takže je svým způsobem specifická. To by tak mohl reflektovat, zvláště když dle něj jsou "simulátory super a budou ještě lepší" a značka Saitek má svůj věhlas. Nyní bych si ale nesázel na to, že bude ještě za rok existovat.

Logitech také myslí na svět virtuální reality, pro nějž by Saitek mohl produkovat nová polohovací zařízení a zde existuje velký potenciál. Trh s VR je třeba ještě nastartovat, ale poté tu vznikne prostor vyrábět nové specializované ovladače, jako jsou třeba makety zbraní fungující jako ovladač pro 3D VR střílečky, apod. Uvidíme, co přinese nová vize Logitechu, jak "dotáhnout herní periferie dále a vyvíjet je rychleji". Doufejme, že se do vize Logitechu vměstná i dříve dohodnutá spolupráce s Cloud Imperium Games na vývoji specializovaných ovladačů pro hru Star Citizen. Zpráva končí informací, že nabídku přestoupit do Logitechu akceptovalo celých osm zaměstanců firmy Saitek z oblasti výzkumu a vývoje.

Zdroj: Saitek
reklama