reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lovec planet TESS už našel 50 kandidátů na exoplanety

17.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Lovec planet TESS už našel 50 kandidátů na exoplanety
Transiting Exoplanet Survey Satellite už je plně funkční a vykonává stejnou práci jako dosluhující teleskop Kepler. Zaměřuje se však na bližší vesmír a o to jsou jeho zjištění zajímavější. 
Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) americké NASA zatím prohledává vesmír šest týdnů a za tu dobu dokázal najít 50 kandidátů na exoplanety. Vypadá to tak na více než plnohodnotnou náhradu teleskopu Kepler, kterému už může každou chvíli dojít palivo bezpodmínečně nutné k další práci a až to dojde, nastane jeho konec. Kepler totiž není na oběžné dráze Země, kde by za ním případně šlo doletět. Původně měl být ve 2. libračním bodu, ale ve skutečnosti se nachází sice na stejné oběžné dráze kolem Slunce jako Země, ale ne na stálé pozici vzhledem k ní. Obíhá Slunce trošku pomaleji, a nyní se tak už nachází asi 160 milionů kilometrů daleko, takže o něco dále, než je Slunce od Země. 
 
 
TESS využívá stejně jako Kepler sledování poklesu jasu hvězd, což může značit, že přes ně přešla planeta a my pak mluvíme o tranzitivní metodě. Satelit začal s tímto pozorováním 25. července a první data byla astronomům k dispozici 5. září, přičemž první na řadě bylo vyloučení falešně pozitivních nálezů. Mezi ně se počítají třeba dvojhvězdy a případy, kdy jedna zastíní druhou, respektive se dostane do zákrytu a v takovém případě se jas takové dvojhvězdy logicky také na čas sníží. Případně může jít jen o velké sluneční skvrny. 
 
Dle očekávání tak bude většina kandidátů na exoplanety nepotvrzena v rámci budoucí analýzy. Dle George Rickera z MIT se mezi nimi skrývá přibližně šest opravdových exoplanet, což odhaduje na základě toho, že obvykle je to mezi 5 a 20 procenty. Analýza je prováděna dalšími pozorováními. Základem je časově pravidelný pokles jasu hvězdy, což ale závisí na době oběhu exoplanety, takže to může být časově velice náročné. Potvrzení její existence ale může být provedeno také na základě měření radiální rychlosti hvězdy prostřednictvím Dopplerova posuvu v jejím světle, což je důsledek toho, jak jí "cloumá" gravitace planety. 
 
S tím vším mohou dle Rickera být velice nápomocní také astronomičtí amatéři, ostatně je dobře známé, že tato věda je jednou z velice mála oblastí (pokud jich je vůbec více), kde je pomoc amatérů velice vítaná. Mnozí z nich mají velice dobrou výbavu a kandidátů na exoplanety je mnoho, takže každá pomoc se hodí. Počet kandidátů se navíc má brzy díky TESS prudce rozšířit, a to o další tři tisíce, jak zní předpoklad. 
 
 
Co se týče kamenitých planet podobných Zemi, i zde jsou předpoklady. Ty zní, že TESS jich najde během své primární 3leté mise přibližně 50. A právě ty budou logicky cíl pro další pozorování, což vychází už z toho, že TESS se kouká do vzdálenosti 200 až 300 světelných let všemi směry, takže v podstatě na náš vesmírný dvorek, zatímco Kepler sledoval úzkou oblast v Souhvězdí Labutě do vzdálenosti 3000 sv. let. Pozorované hvězdy tak budou z našeho pohledu mnohem jasnější, a tedy i lépe pozorovatelné dalšími přístroji, jichž má brzy vzniknout po Zemi celá síť nehledě na JWST
 
Satelit TESS také zatím překonává předpoklady s ohledem na odstup signálu od šumu a také je na své orbitě velice stabilní, což znamená, že nemusí provádět tolik snímků pro vytvoření finálního. Nyní má tak k dispozici efektivně třikrát více úložného prostoru, než s jakým se počítalo. A pak je ještě třeba říci, že TESS na rozdíl od Kepleru nejspíše neselže kvůli nedostatku paliva, protože jeho provoz je v tomto ohledu tak efektivní, že aktuální zásoby by mu vystačily alespoň na sto let. 
 


reklama