reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

M3D Micro: levná 3D tiskárna pro běžné spotřebitele

11.4.2014, Jan Vítek, aktualita
M3D Micro: levná 3D tiskárna pro běžné spotřebitele
Na světě je nový Kickstarter, který se tentokráte netýká virtuální reality, ale jiné slibně se rozvíjející oblasti. Jde o malou 3D tiskárnu Micro od M3D, která bude určena pro běžné spotřebitele. Vybraly se na ni již 2 miliony dolarů.
Micro od M3D dosáhl díky zájmu veřejnosti už za tři dny po zahájení nové kampaně Kickstarteru hranice 2 milionů dolarů, přesně tedy 2 050 300 USD. Firma přitom doufala, že se jí podaří dosáhnout 50 000 dolarů, ovšem tato částka byla překročena v řádu minut, takže z hlediska zájmu veřejnosti je tento projekt jednoznačným úspěchem. A teď to nejlepší - samotná tiskárna se má dostat na trh již v srpnu, a to za cenu 299 dolarů, přičemž přispěvatelé si zajistili snížení této částky na 199 USD.





Firma M3D svůj produkt označuje za první skutečně spotřebitelskou 3D tiskárnu. Má se s ní snadno pracovat a použitelná bude hned po vybalení, takže by práci s ní měli zvládnout snad všichni. To platí i pro příslušný software, který bude uzpůsoben i pro dotykové ovládání a pracovat má pod systémy Windows, Mac OS a Linux. Vedle toho bude využita jistá Micro Motion Technology, která zajistí automatickou kalibraci pro přesný 3D tisk.





Micro může využít materiály PLA, ABS, Nylon a snad i jiné, a to v podobě standardních 1,75 mm tlustých vláken na cívce. Celá tiskárna má tvar krychle o hraně 185 mm a váží jen kolem 1 kg. Tiskový prostor tedy není velký. Hlava se může pohybovat na prostoru 109 x 113 mm a výška tisku je maximálně 119 mm, přičemž výška jedné vrstvy je 50 - 350 mikrometrů a přesnost tisku má toleranci 15 mikrometrů v osách X a Y. Tisková hlava se pak pohybuje rychlostí 60 mm za sekundu.

K počítači tiskárnu připojíme přes rozhraní USB a využít půjde soubory .stl či .obj a využít půjde také různý open source software. Tiskárna má za sebou již dva roky vývoje a krom malých rozměrů má zaujmout také svou nízkou hlučností i spotřebou. Kickstarter má posloužit především k nastartování její výroby ve velkém.

Zdroj: Hexus.net
reklama