reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MaNGA: představte si knihovnu plnou hvězd naší galaxie

25.1.2019, Jan Vítek, aktualita
MaNGA: představte si knihovnu plnou hvězd naší galaxie
Astronomové se mohou nyní obracet i na unikátní knihovnu hvězd naší galaxie, a sice MaNGA Stellar Library. Najdou v ní přehled hvězd s různými doplňujícími informacemi, které nám může poskytnout jejich světelné spektrum. 
Projekt MaNGA dostal své označení dle Mapping Nearby Galaxies at Apache Point Observatory pod vedením Sloan Digital Sky Survey. Obsahuje detailní informace o hvězdách naší galaxie, jaké se dají jen zjistit díky jejich světlu. Jde tak třeba o údaje o teplotě, složení, věku a pohybu. 
 
 
Projekt MaNGA je sám o sobě zaměřen na cizí galaxie a pochopení jejich nátury. Nejde o jejich detailní sledování, ale zkoumání jako celku a k tomu se využívá sledování celého jejich světelného spektra. V rámci této studie se využívá celkem 127 optických vláken, které pak vedou zachycené světlo k různým spektrografům. Stejný hardware ale poslouží také pro další průzkum a ten už se týká hvězd naší galaxie a výsledky z rozboru světelného spektra pak putují právě do MaNGA Stellar Library (MaStar). Tato knihovna vzniká jako podpůrný program, který byl odstartován poté, co si autoři projektu uvědomili, že nic takového ještě neexistuje. 
 
MaNGA Stellar Library se také veze s jiným projektem, a sice Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment 2, čili APOGEE-2. Ten dokáže sledovat až 100 hvězd Mléčné dráhy za noc a přispívá do knihovny MaNGA. Ve skutečnosti se oba projekty doplňují. Pokud je čistá obloha bez měsíčního svitu, MaNGA sleduje vzdálené galaxie pro APOGEE-2, ale pokud podmínky ideální nejsou, APOGEE-2 i MaNGA přidávají nové hvězdy naší galaxie do nové knihovny. 
 
příklady spekter různých typů hvězd (Slunce patří do skupiny G hlavní posloupnosti)
 
Postupně tak vzniká databáze s celkovým přehledem o hvězdách Mléčné dráhy, z níž lze získávat řadu statistických údajů třeba o výskytu hvězd různých spektrálních tříd. Lépe také vyniknou hvězdy, jejichž typ je vzácný a právě ty jsou logicky nejzajímavější. 
 
A pro co konkrétního tak mohou astronomové tuto knihovnu využít? Tyto možnosti jsou dle autorů opravdu široké. Mohou třeba lépe porovnávat různé kombinace spektra hvězd naší galaxie s celkovým světlem cizích galaxií, a tím lépe odhadnout, jaké typy hvězd v nich převažují a jaký je celkový objem jejich hmoty, historie, apod. 
 
MaNGA Stellar Library je také na svůj rozsah levný počin, a to i díky spolupráci s APOGEE-2. Obsahuje údaje o spektru mezi 360 a 1030 nm, takže to zasahuje do části ultrafialového až infračerveného světla, takže pokrývá celé viditelné spektrum a zahrnuje hvězdy o magnitudě 8 až 17. Aktuální verze je k dispozici v rámci Data Release 15 na sdss.org a projekt bude pokračovat ještě v příštím roce. Cílem ale rozhodně není pokrýt co nejvíce hvězd naší galaxie, ale vytvořit reprezentativní vzorek a na to má být více než dost času. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama