reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mapy Google využijí AI pro ekologičtější trasy i interiérovou navigaci

2.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
Mapy Google využijí AI pro ekologičtější trasy i interiérovou navigaci
Mapy Google dále vylepšují své schopnosti. Rozšíří se využití systémů umělé inteligence, které pomohou např. k nalezení tras s menším environmentálním dopadem. Také pomohou v navigaci v interiérech.
Aplikace Mapy Google přinese v blízké době přes 100 vylepšení, ve kterých bude mít prsty umělá inteligence. Jedním z vylepšení je např. interiérová navigace. Ta si přizve na pomoc Google Street View. Díky interiérovým fotografiím ze Street View budou mít Mapy lepší ponětí o aktuální poloze v rámci budovy, a to i výškově. Fungovat to bude např. na letištích, vlakových stanicích nebo obchodních domech. Nastavíte, co vlastně hledáte, ať už je to nástupiště, brána (gate na letišti), bankomat, prodejna jízdenek, záchody a aplikace vás v Live View navede přes schodiště, eskalátory i výtahy. Zatím to funguje ve městech Chicago, Long Island, Los Angeles, Newark, San Francisco a San Jose, brzy přibude Tokia a Curych. Další města (a budovy v nich) budou následovat. Jak to může zobrazovat, ukazuje obrázek na blogu Googlu (6 MB).
 
Google Mapy
 
Přibude i více informací o počasí a kvalitě ovzduší. Spolu s National Renewable Energy Lab se objeví více ekologické směřování aplikace, která bude brát více v úvahu environmentální dopady vybrané cesty. Výběr trasy tak bude více reflektovat např. sklon vozovky nebo hustotu provozu. Pokud bude dopad výrazně nižší než u nejrychlejší trasy, aplikace dá na výběr, zda chcete opravdu nejrychleji, nebo upřednostníte sice pomalejší, ale ekologičtější variantu. To bude doplněno i informace o nízkoemisních zónách v některých městech, kam se třeba nesmí s auty s naftovými motory nebo s vozy nesplňující určité emisní limity.
 
Mapy Google - eko trasy
 
Tím to ale nekončí. Mapy Google budou díky AI nabízet více různých režimů dopravy najednou s jednodušším srovnáním mezi nimi. Pokud ví, že rádi jezdíte na kole, bude více navrhovat cyklistické trasy. Ve městech s vynikající sítí metra naopak doporučí častěji trasy využívající metro. Většina těchto vylepšení zamíří nejprve do USA, ale postupně se rozšíří do dalších zemí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama