reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.12.2020, Milan Šurkala, rozhovor
Tiskárny zažívají v posledních měsících boom s tím, jak se přesouvá práce do domova. Jak je na tom společnost Epson? Daří se jí stále se systémem ITS a jaké plány má do budoucna? V rozhovoru jsme se na to zeptali Marcela Divína z Epsonu.
Bogota43 (4) | 16.1.202114:44
jak nezajímavé.....
Odpovědět1  0
potooczech (345) | 8.1.20219:27
No ke mně domů už teda ne ... měl jsem dva Workforce ... na papíře dobrý, na první pohled taky, velké tanky na inkoust, skvělá kvalita tisku z pohledu dokumentů, na fotky nic moc ... to jako jo no.
Ale u obou okamžitě zaschla tisková hlava a konec. Prostě bez šance. Čistící režimy k ničemu a hlavně u té druhé ani nepomáhalo, když na ní tisknul člověk denně aspoň něco, jenom aby ta hlava nezaschla. Zbytečné ... prostě necelý rok provozu a zase šla. Pak jsou vám velké náplně s inkoustem k ničemu, když většinu jejich kapacity vyhodíte na čistící režim, který stejně nepomůže.
Prostě Epson v inkoustu například ve srovnání s Brotherem celkem zklamání. Nakonec jsem tak doma skončil u barevného laseru od Canonu. V práci inkoust vše od Brotheru a laser komobinace HP­/Canon, protože lasery s oddělenou kazetou na toner a odděleným optickým válcem se taky neosvědčily.
Odpovědět1  0
maraou (460) | 6.1.202110:53
Po letech zkusenosti s ruznymi inkoustovymi tiskarnami ­(hp,canon, epson­) uz mam jen dve tiskarny. Barevny laser na dokumenty a malou 10x15 termosublimacni tiskarnu na prilezitostne domaci foto.
Vetsi foto, nebo vetsi objem najednou resim externe. Pri cene 20kc­/­(A4­) a 2kc­/­(10x15­) vode odolny tisk s zivotnosti rozhodne delsi, nez z inkoustove patlarny a dodavkou do 24 hodin. Se touto historickou technologii nema smysl vice zabyvat
Odpovědět2  0
potrus (39) | 4.1.20218:23
Já prošel za posledních 20 let přes Canony k Epsonu. Ideální není ani jedno. Zkušenost je taková že Canony jsou tiché, ovladače přehledné, vše funguje i pod linuxem. Bohužel si jakéhokoli Canona kupujete na maximálně 3­-4 roky. Pak se mrvítko projeví a oprava je v ceně nové tiskárny ­- takhle skončily tři Canony v cenové od dvou do cca sedmi tisíc. Totální opruz byl, když kvůli ­"chybě­" na tiskové straně tiskárna nedovolí ani skenovat. To bych fakt vraždil. Od té doby mi Canon nesmí přes práh. Otcovi jsem pořídil laser, sobě Epson ­- potřebuju barvu.
Zkušenost s poměrně levným Epsonem ­(cca 2.5 tisíce­) je za poslendí 4­-5 roků taková že i když zaschne, vždycky jde pročistit, i když to občas sežere dost barvy. Pořád lepší než Canon, u kterého to nešlo a byl to jeden z důvodů koupě nové tiskárny. Epson je oproti Canonům o poznání hlučnější a v linuxu to není ideální ­- nejde oboustranný tisk, což považuju za největší nedostatek. Používám neorigo náplně protože origo splňují známý fakt o nejdražší kapalině na světě. Z toho důvodu nebudu hodnotit kvalitu barevného podání ­- je mizerná, ale na obarvení dokumentů to stačí. Také je potřeba zapomenout na aktualizace tiskárny, protože spolehlivě odepíše aktuální sadu neorigo náplní.
Celkově jsem s Epsonem spokojený víc než s Canonem, i když to do ideálu má ještě pár kroků. Až odejde, zkusím tankového Epsona. Snad najdu v portfoliu něco s více barevnýma náplněma pro lepší tisk fotek co zároveň nebude stát jak ojetá Fábia ;)
Odpovědět2  0
Milan Šurkala (4502) | 4.1.20219:48
"Totální opruz byl, když kvůli ​­"chybě​­" na tiskové straně tiskárna nedovolí ani skenovat. To bych fakt vraždil. Od té doby mi Canon nesmí přes práh.­"

Tohle naštve, ale jsou snad jiné značky lepší? Epson v minulosti ­(a možná i dnes­) nedovolil tisknout černobíle, i když byl dostatek černé náplně, ale chyběla barevná. Takže si nevyberete. Já měl podobné trable s Canonem, HP, Lexmarkem i Epsonem, takže kdybych měl po každém podobném problému říci, že už mi něco nesmí přes práh, tak už bych asi nemohl nikdy nic vytisknout, protože by mi pomalu docházeli výrobci. Což je pochopitelně neomlouvá.
Odpovědět4  0
potrus (39) | 4.1.202110:06
Problém s černobílým tiskem při chybějící barvě je pořád aktuální a taky to nechápu. Canon u mě skončil na blacklistu ale kvůli plánované životnosti, nikoli kvůli nemožnosti skenovat při chybě tiskárny. Nikdo mi nevysvětlí že je náhoda že odešly tři tiskárny během skoro stejné doby používání. A ano, byla tam i legendární odpadní nádobka ;­) Ať se ozve někdo, komu vydržela nějaká Canon tiskárna aspoň 5 roků a nestála víc jak desítku. Když si vzpomenu jak kámošovi vydržela první inkoustka ­(a teď fakt nevím jestli HP nebo Canon­) víc jak sedm roků usilovného tisku na kolejích a musel se jí zbavit jen kvůli zastaralému paralelnímu portu... Ale to výrobcům nejde do krámu ;(
Odpovědět4  0
odb (513) | 4.1.202112:38
Je to z dovodu ochrany farebnej hlavy. Teraz to maju niektory vyrobcovia tak, ze dovolia tlacit par dni bez farebnej a potom tlaciaren zablokuju kvoli danej ochrane.
Stare tlaciarne sa nedaju porovnavat s novsimi.
Ludia chceli lacne tlaciarne, tak ich dostali. Dan za lacnu tlaciaren boli a su rozne obmedzenia, ktore strare tlaciarne nemali.
Lacne su stavane na maly objem tlace.
Ide im to do kramu. Dnes mas sirsie spektrum tlaciarni, co pred tym nebolo. Ked som kupoval moju prvu tlaciaren­(nieco viac ako 20 rokov dozadu­), tak najlacnejsia atramentovka na trhu stala okolo 8 tis. korun a dodnes funguje ale moralne zastarala. Na objem tlace, co som potreboval tlacit by mi stacila aj lacnejsia ale v tej dobe sa take nevyrabali. Lacne tlaciarne dostali tlac do kazdej domacnosti a dan za to su tie obmedzenia­(kratsia zivotnost­).
Keby som kupil dnes za porovnatelnu cenu tlaciaren, tak by tiez vydrzala velmi dlho a ziadne k*rvitka by tam neboli.
Odpovědět2  0
potrus (39) | 4.1.202113:47
Já vím že ta tiskárna tenkrát stála desítku a dnes je to spotřebka. Bohužel pro nás je to spotřebka s úmyslnýma neopravitelnýma mrvítkama. Prostě produkt své doby ;­( Čemu ale moc nevěřím je, že dražší tiskárny to nemají. Jedna ta Canonka byla za cca 6 litrů a byť vydržela nejdéle, pořád to byly mizerné čtyři roky. A to se na ní nijak usilovně netisklo. Spíš bych řekl že nejčastější úloha byla čistění hlav ;)
Odpovědět3  0
odb (513) | 4.1.202117:08
Niesu az take umyselne a neopravitelne. Servis vsetko vie opravit­/vymenit ale cenovo sa to neoplati. Ak by to bolo lahko a lacno opravitelne, tak by to stalo ine peniaze.
Tiez napriklad sa tlacove hlavy presunuli z cartridgov do tlaciarni, co umoznilo zlacnit tlac, tiez ju zkvalitnit ale pridalo problem s jej vymenou.

Dodal som celkom reprezentativnu vzorku tlaciarni roznym ludom a nikdy nikto nenarazil na ziadne neopravitlene mrvitko. Dopredu som si zistil na co tlaciaren potrebuju a podla toho vybral.
Aj vo firme sme dodali slusny kopec tlaciarni a az na dve lacne Canonky, ktore boli nevhodne vybrane a zatazovane o dost viacej ako na co boli stavane­(zablokovali sa kvoli pocitadlu po necelych dvoch rokoch ale vytlacili tolko, co by ziaden clovek pre ktoreho bolo stavane nikdy nevytlacil­), tak na ziadne vyslovene mrvitko sme nenarazili.
Posledne roky pouzivame atramentovky hlavne Epson a trochu Borther a ziaden problem. Tlacia denne a vela.
Zazil som 3 ery. Atrametovu, laserovu a pred par rokmi sa znovu vratila era atramentoviek.
Dnesne atramentovky su uplne nieco ine, co bolo pred rokmi a hlavne spektrum je ovela sirsie. Rychlost, kvalita, cena tlace,...Na vecsinu pouziti je dnes atrament jednoznacna volba. Aj tam, kde pred roki vladol laser.
Vedla ma stoji atramentovka HP Pagewide, co je ina kava a o niecom takom som pred rokmi mohol snivat.
Odpovědět0  0
mmmjack (13) | 10.3.202111:07
Tak, zrovna PageWide je kapitola sama o sobě, jak píšeš, tiskárna je super, když vše funguje jak má.
Prozřetelně jsme přikoupili záruku na 3 roky s NBD výměnou a za tu dobu, nám ji vyměnili snad 5x! Což znamená, že servis fungoval perfektně, vždy jsme dostali i startovací sadu tonerů, takže jsme dost ušetřili na náplních, které jinak stojí kolem 10.000 bez DPH velkokapacitní, což se tedy dle mně blíží nákladům na laser...No každopádně CarePack vypršel a tiskárna šla samozřejmě ­"nečekaně­" ihned do kytek, zavezl jsem do AutoContu a po 3 týdnech jsem se dozvěděl, že od HP jim neprodají díly, protože si je drží na záruční servis ­- fakt skvělý přístup, tak si neumí vyrobit na pozáruční servis nebo co? Na ten pěkně kašlou koukám. Tiskárna za 15.000 +5000 za care pack, a za 3 roky můžete vyhodit. Takže teď budem ještě zkoušet s VSP­/Cesky servis pokud to zvladnou nejak oni rentabilne opravit, anebo opět novou buď PW477 nebo Epson EcoTANK L6570. Bohužel důvěru v Epson lahvičky také nemám, jelikož jsme před tou PageWide jednu měli, taky nebyla úplně základní a pořád se jí ucpávaly trysky, byla 4x na reklamaci ­(tzn 4 měsíce bez ní­) a pak dobropis, prostě naprosto nepoužitelné. U Epsonu mi vadí absence možnosti NBD a delší záruky pro firmy.
Odpovědět1  0
mrmysak (106) | 8.2.202121:27
Za 3500 Kupuji jednu napln barvy... :­-)
Odpovědět0  0
Streki (15) | 24.12.202012:17
Ano pouzivam tankovy system od Epsonu, ale oproti predchozimu klasickemu canonu zasychání je zde naprosto bezne. Nic noveho spise horsi nez jsem kdy zazil s predchozim canonem. A kvalita foto tisku je take nic moc. Jen ta cena je velke plus. Ale pokud chci lepsi fotku je to celkem drina to z epsonu vytisknout. Nastaveni barev nesedi, fotky jsou tmave. Cekal jsem od epsonu vice nez jen levny tisk. Ale bohuzel, nemaji dotazeny soft oproti predchozimu canonu. Bohuzel, idealni svet neexistuje. :)
Odpovědět1  1
janekjankovatej1 (23) | 25.12.20203:53
Proč sis tedy napořídil tankového Canona.
Já používám 5 rokem ? tankovej Brother a zatím super
Odpovědět0  0
mlsný amatér (7) | 4.1.202110:55
Problém není v inkoustu, ale ve Správě barev ­(windows­) Stačí si otevřít nastavení barevných profilů a místo automatiky nastavit napevno ve všem, tedy displej, skener, i tiskárna, ,,povinně­" profil Adobe RGB, ­(pokud máte foťák, tak v něm udělejte totéž­). Výsledek je markantní, i když naprosto ideální by bylo použití kolorimetru. A pokud má váš počítač automatickou regulaci jasu displeje, tak softwarově vypnout a pro jistotu přelepit čidla černou lepicí páskou.
Odpovědět1  0
potrus (39) | 4.1.202113:49
Hmm, na TN displeji nebo displeji s neúplným pokrytím sRGB nastavit Adobe RGB? Tomu říkám rada... Jestli nebude lepší přečíst si něco o barevných profilech a začít je používat. Ale u entry tiskárny dost pochybuju, že by to něco změnilo...
Odpovědět0  1
mlsný amatér (7) | 25.1.202110:57
Který displej dnes má hardwarově neúplný RGB? sRGB je jen jedna z variant, kterou si ve Správě barev můžeš zvolit, takže když zvolíš Adobe RGB a natavíš jej jako ,,povinnou­" možnost, bude ti v něm displej bez problémů fungovat. A pokud chceš editovat barevné fotky, musíš k tomu mít odpovídající HW a SW, protože, jak známo, z lejna bič neupleteš. No a pokud jde o kurvítka: Na netu lze, při troše hledání, najít programy, kterými se lze do tiskárny dostat a ,,zmrazit­" počítadla stránek, čímž se kurvítka obejdou. Mám R 2000, kterou jsem si upravil na tankové zásobníky s alternativním inkoustem, ­(lahvička 100 ml za cca 120 Kč­), jedu na ní A trojkové fotky hezkých pár let a no problem.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.