Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mars ukázal masivní a hluboká ložiska vodního ledu

12.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Mars ukázal masivní a hluboká ložiska vodního ledu
Výzkumníci studující záběry sondy Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) odhalili, že na obnažených srázech Marsu se objevují obrovská ložiska vodního ledu, které navíc začíná jen asi metr pod povrchem. 
Mars Reconnaissance Orbiter je sonda, která poskytla nejeden zajímavý záběr na povrch planety Mars. Patří mezi ně například i následující momentka zachycující sesuv hornin s ledem, které zrovna proudí z jednoho z prudkých svahů. V tomto případě však nejde o vodní led, ale o suchý led, čili zmrzlý oxid uhličitý. 
 
 
Pro případné kolonisty by však byl mnohem cennější led tvořený vodou a čím čistší, tím lépe, přičemž výzkumníci studující nové záběry Marsu věří, že našli taková depozita. Ta se objevila na prudkých úbočích, kde začínají pouhý metr pod povrchem a jsou tlustá přibližně sto metrů. Vodní led byl sice na Marsu nalezen už mnohokrát, ale nikdy v takové podobě. 
 
Led byl objeven třeba již přistávacím modulem Phoenix Mars v roce 2008, ovšem ten přistál v místě poblíž jednoho z pólů planety, zatímco nyní bylo objeveno masivní ložisko na 55° šířky (severní či jižní, toť otázka), což přestavuje pomyslný mírný pás Marsu. 
 
 
Depozita ledu měla vzniknout stlačením sněhu, který nyní chrání vrstva marťanské půdy, jak ukazuje výše uvedený barevně vylepšený snímek jednoho ze srázů. Led tak začíná hned pod vrchní slupkou půdy, takže vrchní třetina obrázku ukazuje povrch, který hned v oblasti modré barvy přechází ve sráz. 
 
Vzhledem k tomu, že pod danými srázy nebyly zjištěny známky silné eroze, jsou tato depozita považována za stabilní a soudržná. Ukazují se v nich také jasně viditelné vrstvy, v nichž by měla být také uložena marťanská historie klimatu, která ale nebude sahat daleko do minulosti. Po prozkoumání těch několika málo kráterů poblíž bylo určeno, že se tento led vytvořil relativně nedávno, a to před několika miliony let. 
 
Jak už bylo řečeno, nebyly nalezeny známky silné eroze, ale led má přesto pomalu ustupovat, a to vždy v letním období. Sledovány byly totiž několikametrové balvany, které se ze svého ledového sevření během tří let uvolnily a svalily se do údolí. Každý rok tak má led ustoupit dle odhadů o několik milimetrů vinou sublimace. 
 
Takové místo tak přímo vyzývá k návštěvě, ovšem jsou tu i mnohá další, která se mohou stát cílem dalších misí, jako je Mars 2020. Cíl tohoto roveru ostatně ještě nebyl stanoven, ale není pravděpodobné, že by byli přidání další kandidáti mezi Columbia Hills, Jezero Crater a NE Syrtis. 
 
Zdroj: Astronomy