reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Masky obličejů matou letištní bezpečnostní systémy, zjistily testy

17.12.2019, Milan Šurkala, aktualita
Masky obličejů matou letištní bezpečnostní systémy, zjistily testy
Výzkumníci ze společnosti Kneron vyzkoušeli, jak snadné je ošálit bezpečnostní systémy na letištích umělými maskami na obličeji. Zjistilo se, a není to zas až tak překvapivé, že si s tím systémy rozpoznávání obličejů neví moc rady.
Rozpoznávání obličejů je dnes přítomno na mnoha místech, často se nyní používá např. na letištích. Společnost Kneron proto vyzkoušela, jak snadné je obejít tyto systémy. Výzkumníci z firmy tedy vyrobili masky s obličeji jiných lidí a zkusili, zda jiný člověk při nasazení této masky projde kontrolou. Testované systémy rozpoznávání obrazu očividně nejsou zdaleka dokonalé a jak ukázal test, falešnou masku vyhodnotily jako správný obličej. Pokud by tak člověk byl schopen vyrobit si masku s obličejem někoho jiného, mohl by se za něj vydávat a tyto dnes často používané systémy by nebyly schopny ho odhalit.
 
 
Výzkumníci takto obelhali platební terminály od společností AliPay a WeChat, stejně tak nepravou tvář neodhalily systémy rozpoznání tváře na čínských hranicích a selhalo i letiště Schipol v blízkosti Amsterdamu. Naopak systémy s projekcí strukturovaného světla na lidskou tvář, jako jsou Apple ID nebo podobné řešení od Huawei, v testu obstály a neumožnily odemčení telefonu nesprávnou osobou.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama