reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Materia 101: 3D tiskárna s Arduinem

1.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Materia 101: 3D tiskárna s Arduinem
Téma 3D tiskáren už není v médiích tak často propírané jako dříve, ale i tak se čas od času objeví nějaká novinka, která je pozoruhodná i pro běžného uživatele. V případě nového Materia 101 to platí dvojnásob.
Nová 3D tiskárna Materia 101 je totiž postavena na známé otevřené platformě Arduino, takže to platí i pro ni, a také bude na poměry 3D tiskáren velmi levná. I tak bude ale zaměřena spíše pro nadšence, kteří v ní najdou novou hračku, jež jim zprostředkuje vstupenku do světa 3D tisku. Ten je a bude nakloněn spíše profesionálům, jako jsou designéři, návrháři a další podobné procese. 3D tisk má ale velký potenciál se rozšiřovat i daleko za dosavadní hranice, ale o tom někdy jindy, podívejme se na Arduino Materia 101.





Nová tiskárna staví na základní desce Arduino Mega 2560, firmwaru Marlin a na jejím vývoji spolupracoval také Sharebot. Dle doporučení výrobce je Materia 101 ideální pro začátečníky a také vzdělávací instituce, jež takto mohou pro své studenty velmi levně získat první 3D tiskárnu, na níž se naučí základy tisku.





Specifikace tiskárny Arduino Materia 101 říkají, že jde o typ využívající technologii FFF (Fused Filament Fabrication), s jejíž pomocí dokáže pokrýt prostor 140 x 100 x 100 mm (+/- 5 mm). Co se týče rozlišení pro postavení tiskové hlavy (X a Y), pak to je 0,06 mm a výška jedné tištěné vrstvy (Z) může být už 0,0025 mm. Tiskárna využívá strunu materiálu PLA o průměru 1,75 mm a průměr trysky tiskové hlavy je 0,35 mm. PLA je pak taveno při teplotáchh 200 - 230 °C, ovšem mezi oficiálně nepodporované, ale otestované materiály pro tisk patří také Cristal Plex, PLA Thermosense/Sand/Flex, termoplastický polyuretan a PET.

Rozměry samotné tiskárny jsou 310 x 330 x 350 mm, hmotnost 10 kg a spotřeba činí 65 W.Na fotografiích si můžete všimnout také displeje s rozlišením 20 x 4 znaků.

Co se týče dostupnosti a ceny, pak veřejnost si bude moci tiskárnu Arduino Materia 101 poprvé prohlédnout od 3. do 5. října na Maker Faire Rome. K dispozici bude někdy později, a to v exkluzivně v Arduino Store za 600 euro v podobě kitu a za 700 euro v podobě již hotového sestaveného produktu.

Zdroj: Hexus.net
reklama