reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mechanická klávesnice inspirovaná ThinkPady nahrazuje také myš

5.6.2017, Jáchym Šlik, aktualita
Mechanická klávesnice inspirovaná ThinkPady nahrazuje také myš
Na starší ThinkPady ráda vzpomíná řada lidí, přičemž důvodem není jen čirá nostalgie. Tyto notebooky byly vyhlášeny svou kvalitní klávesnicí, která možná nebyla dodnes překonána. A právě z ní vychází nová mechanická klávesnice Tex Yoda II.
Miniaturní taiwanská společnost Tex Electronics se při návrhu své nové klávesnice rozhodla vyvarovat experimentů a místo toho se inspirovala u osvědčené klasiky. ThinkPady, dnes vyráběné Lenovem, jsou pro mnohé nadále synonymem odolných pracovních notebooků s kvalitní klávesnicí. Tex Yoda II se připojuje jako periferie k desktopu či laptopu, ale mnohé prvky si převzala právě z ThinkPadů. Na první pohled upoutá především červený trackpoint, tedy malý pogumovaný ovládací prvek podobný joysticku umístěný mezi klávesami G, B a H typický pro ThinkPady. Jeho účelem bylo nahradit klasickou myš i touchpad.





Majitelé Tex Yoda II tedy vlastně ani nepotřebují samostatnou myš. Na každodenní práci s trackpointem si ovšem zvykne jen málokdo, a tak bude určen spíše jako záloha v případě, že by se uživateli například rozbila myš. Pod mezerníkem potom nalezneme ještě trojici nadstandardních kláves, která nahrazují tlačítka myši. Prostřední z nich umožňuje využívat trackpoint pro skrolování. Klávesnice je vyrobena z matného černého plastu a je postavená na hliníkové základně. Využívány jsou kvalitní spínače Cherry MX Brown, které se vyznačují nižší hmatovou odezvou ves rovnání s jinými taktilními spínači.

Dokáže se Tex Yoda II alespoň vyrovnat klávesnicím ze starších ThinkPadů, nebo je dokonce překonat? Počkejme si na první podrobnější testy. Už nyní ovšem však můžeme prohlásit, že ambice na to klávesnice určitě má. Mnohé zájemce by ovšem mohla odradit absence kurzorových kláves nebo samostatných kláves Page Up a Page Down. Zajímavou vychytávkou je potom možnost konfigurace, která však záměrně neprobíhá přes desktopový software jako u jiných klávesnic, nýbrž přes webové stránky. Přesto dostane uživatel plnou kontrolu nad svou klávesnicí a nemusí kvůli tomu instalovat samostatný program.





Prozatím nebylo zveřejněno, kolik bude Tex Yoda II, ale podle odhadů to nebude zrovna nízká částka. Předobjednávky by mohly být spuštěny už koncem června, k prvním zákazníkům se potom klávesnice nejspíš dostane v průběhu srpna.

Zdroj: Tomshardware.com
reklama