Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mechanická klávesnice nyní i s Androidem

6.2.2015, Jan Vítek, aktualita
Mechanická klávesnice nyní i s Androidem
Čínská firma Acooo si připravila PC oneBoard Pro+ ve stylu starých domácích počítačů jako Commodore nebo Sinclair. Všechen potřebný hardware je v kovovém trupu klávesnice, přičemž bude možné jej upgradovat.
Základem pro Acooo oneBoard Pro+ tedy je kovové tělo klávesnice, která využívá různobarevně podsvícená mechanická tlačítka, a to typu Cherry MX Black, přičemž ta dnes už nebývají tak často využívána jako Red či Brown. Nicméně to není na tomto produktu nejzajímavější. V kovové schránce se ukrývá také potřebný hardware pro provoz celého počítače využívajícího operační systém Android, takže není divu, že jde o platformu s procesorem ARM.





Hlavní hardwarová výbava je přitom umístěna v modulu, který je určen pro slot připomínající mobilní SO-DIMM, takže je zřejmé, že ji bude možné časem snadno vyměnit za výkonnější hardware. Otázka ovšem je, zda tento koncept přežije a Acooo v budoucnu s potřebným upgradem vůbec přijde na trh, ovšem to by stejně mělo zajímat především zákazníky v Číně, nebo ty, kteří nemají obavy s objednáváním hardwaru přímo z čínských obchodů.





Aktuální hardwarová výbava zahrnuje Rockchip RK3288 SoC se čtyřmi jádry ARM Cortex-A17 na frekvenci 1,8 GHz a grafickým jádrem Mali-T764, na něž je napojeno rozhraní HDMI. Vedle toho tu mámě 2 GB operační paměti, 16 GB úložného prostoru a slot pro až 32GB kartu SDHC. Vedle toho tu máme i porty USB a také rozhraní Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0.

Klávesnice se dá využít i normálním způsobem pro připojení k libovolnému PC, ale to by nás přišla draho. Na AliExpress se totiž prodává za 299 USD.

Zdroj: techreport.com