reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest MP3 přehrávačů: úvod

31.1.2005, Zdeněk Kabát, článek
Megatest MP3 přehrávačů: úvod
Obrovský potenciál kompresního formátu MP3 se dnes využívá velmi široce a na trhu se můžeme setkat s osobními přehrávači nejrůznějších vlastností. Otestovali jsme více než 20 modelů, se kterými se setkáte v průběhu týdne.
CD, flash či pevný disk?

Pokud máte alespoň matnou představu o trhu s MP3 přehrávači, asi také víte, že v současnosti se prodává hned několik různých typů MP3 přehrávačů. Hlavním rozdíl mezi nimi tkví v paměťovém médiu, od kterého se následné odvíjí i konstrukce a funkce, výhody a nevýhody. Tři hlavní typy jsou CD/MP3 přehrávače, modely s flash pamětí a s pevným diskem.

Samozřejmě můžeme mluvit ještě o MiniDiscu, ale ten se nedá plně zařadit mezi MP3 přehrávače. Přístroje MiniDisc vyrábí jen společnost Sony a ta používá svůj vlastní kompresní formát Atrac, který se od počítačových formátů odlišuje. Některé MiniDiscy umí přehrávat i MP3 a WMA, ale do testu jsme žádný takový přístroj nakonec nezařadili.

Podívejme se nyní na výhody a nevýhody jednotlivých typů osobních MP3 přehrávačů:

CD/MP3 přehrávače

Doba největší slávy CD/MP3 přehrávačů je již nějaký ten pátek za námi, o čemž svědčí i fakt, že do megatestu došel od distributorů jen jediný model. Tyto přístroje používají jako paměťové médium klasické CD, velmi výjimečně se objevil model s podporou 8cm disků. Dříve byly tyto kulaté přehrávače jedinou možností pro příznivce formátu MP3, dnes již doba postoupila o něco dále.


Obr. 6 - 8cm CD/MP3 přehrávačů se příliš neprodalo

Důvodů, proč dnes sáhnout k CD/MP3 přehrávači, může být několik. První je ten, že máte vybudovanou již rozsáhlou audiotéku, které byste se jen neradi zbavovali. Druhý je o něco prostší - peníze. Tento typ přístroje je totiž ze všech tří zdaleka nejlevnější a v hypermarketech můžete utratit jen pár korun za funkční přehrávač.

Nevýhody ale převažují – CD/MP3 nejsou imunní proti otřesům a i když obsahují určitou vyrovnávací paměť, pro sportování určeny rozhodně nejsou. Navíc jsou tyto přehrávače i přes veškeré snahy výrobců stále velké. Můžete se klidně postavit na hlavu, ale průměr musí být vždy kolem 13 cm, protože CD je CD. Dále mají tyto modely nižší výdrž na baterie.

CD/MP3 přehrávače
Využití starší audiotéky
Rozměry a hmotnost
CenaNáchylnost na otřesy
Ikona Odkaz na databáziMenší výdrž baterií
Ikona Odkaz na databáziNutnost nosit s sebou CD
Tab. 2 - Výhody a nevýhody CD/MP3 přehrávačů

Přehrávače s flash pamětí

S pokračujícím trendem miniaturizace se stále více prosazují MP3 přehrávače, které jako ukládací médium používají flash paměti. Vzhledem ke zlevnění flash jako takových spadly samozřejmě dolů i ceny přehrávačů, které se nyní staly ve velkém dostupné téměř pro každého. Minimální kapacita se posunula na 128MB, běžné jsou 256 a 512MB modely, hi-end pak představují přístroje s kapacitou 1GB.


Obr. 7 - Design flashových přehrávačů je různý
Klikněte pro zvětšení

Flashové přehrávače jsou oblíbené zejména proto, že jsou ve většině případů velmi malé a také elegantní a stylové (s možností nosit na krku se dají považovat i za módní doplněk). Také jim dávají přednost sportovci, protože jsou odolné proti otřesům a hodí se tak např. na běhání nebo cyklistiku. Baterka, ve většině případů malá tužková typu AAA, vydrží relativně dlouho a je dostupná na každém rohu.

K nevýhodám bychom mohli přeci jen zařadit kapacitu, protože jedno album ve vyšší kvalitě (dejme tomu 256kbps VBR) má běžně kolem 100MB, takže toho na 256kový přehrávač příliš nenahrajete. V posledních měsících nastal ale velký posun k vyšším kapacitám a oněch 512MB už je vcelku rozumná velikost (nějakých 5-10 hodin hudby). I cena klesla, takže se stávají flash přehrávače ideálním typem.

Přehrávače s flash pamětí
Rozměry a hmotnost
Pro někoho malá kapacita
Odolnost proti otřesůmIkona Odkaz na databázi
Výdrž bateriíIkona Odkaz na databázi
Budoucí potenciálIkona Odkaz na databázi
Tab. 3 - Výhody a nevýhody flash přehrávačů

Přehrávače s pevným diskem

Poslední běžnou kategorií MP3 přehrávačů jsou modely s pevným diskem. Výrobci do těchto přístrojů integrují disky o velikosti 1", 1,8" nebo 2,5" a jejich kapacita se pohybuje od 4 GB až do neuvěřitelných 100 GB (např. Multichannel Xclef), běžná velikost je 20 až 40 GB. Je také jasné, že kapacita je největší a bezkonkurenční výhodou těchto přehrávačů – bez dalšího outěžku s sebou můžete nosit několik stovek hodin hudby. Kromě toho je lze používat jako externí pevný disk.


Obr. 8 - Diskové přehrávač zažívají rozmach
Klikněte pro zvětšení

Ovšem nevýhod diskových přehrávačů je taky pár, ačkoliv se s nimi poslední dobou výrobci snaží poprat. První věcí je, že se uvnitř nachází pevný disk, zařízení citlivé a křehké, takže větší náraz ho může odeslat do věčných lovišť. Dále to mohou být rozměry, které již ale zdaleka nejsou tak špatné jako dříve, a hmotnost. Disk také zkonzumuje poměrně dost energie, takže výdrž baterií je kratší než u jiných typů přehrávačů.

Harddiskové přehrávače patří k nejdražším modelům na trhu, jejich cena začíná na 8 000 Kč a končí klidně až za 20-tisícovou hranicí. Kompromisem bývají přístroje mezi 10-12 tisíci Kč, které nabízejí slušnou kapacitu a ani ostatní vlastnosti nejsou k zahození.

Přehrávače s pevným diskem
Velká kapacita (4 až 100 GB)
Náchylnost na nárazy
Použití jako externí harddiskNižší výdrž baterií
Ikona Odkaz na databáziVysoká cena
Ikona Odkaz na databáziVyšší hmotnost
Tab. 4 - Výhody a nevýhody diskových přehrávačů

Který si tedy vybrat?

Neexistuje obecné doporučení, který typ MP3 přehrávače byste si měli koupit, protože každý typ umí něco jiného a je určen pro jinou cílovou skupinu. CD/MP3 přehrávače jsou vhodné pro ty, kteří chtějí ušetřit a nevadí jim větší rozměry. Harddiskové přehrávače jsou naopak velmi drahé, ale za tuto cenu získáte obrovský skladovací prostor a externí disk.

Kompromisem, ke kterému se dnes také nejvíce lidí přiklání, jsou modely s flash pamětí. Ty můžete totiž sehnat se základní funkčností sehnat již od 2 500 Kč a pro nejnáročnější jsou tu pak přístroje pamětí 1 GB za cenu od 7 000 Kč. Možná proto mají flash přehrávače v megatestu nejvíce účastníků.
reklama