Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest MP3 přehrávačů: úvod

31.1.2005, Zdeněk Kabát, článek
Megatest MP3 přehrávačů: úvod
Obrovský potenciál kompresního formátu MP3 se dnes využívá velmi široce a na trhu se můžeme setkat s osobními přehrávači nejrůznějších vlastností. Otestovali jsme více než 20 modelů, se kterými se setkáte v průběhu týdne.
Kapitoly článku:
Velikost a hmotnost - čím méně tím lépe?

Při výběru MP3 přehrávače přihlíží mnoho uživatelů k designu, který hraje u stylového přístroje tohoto typu velkou roli. Upřednostňovány jsou samozřejmě menší modely. V případě CD/MP3 přehrávačů se snažte vybírat přehrávač co nejtenčí, protože ať se výrobce snaží seč může, CD má stále průměr 12cm. Řešením v oblasti optických médií by byly přístroje pro 8cm DVD, ale tato oblast je marketingově zabitá (nebo alespoň to tak na mě působí).


Obr. 9 - Jeden z nejtenčích CD/MP3 přehrávačů je od iRiveru
Klikněte pro zvětšení

Když se budeme bavit o flashových přehrávačích, obecně platí, že rozměry mají být co nejmenší, ale tvar musí zůstat praktický. Proto osobně mnohem více upřednostňuji rozměrově delší přehrávač, který je tenký, než nějaký neskladný kvádr. U diskových přehrávačů, které jsou tvarově vždy podobné, se pak rozměry odvíjí od velikosti pevného disku - 1,8" nebo 2,5". Mezi nejmenší patří např. iPod mini se svými 91 x 51 x 13 mm.


Obr. 10 - ... podobně jako jeden z nejlehčích flashových (iRiver N10)
Klikněte pro zvětšení

Hmotnost je pak číslo související velmi úzce s rozměry a dle mého názoru nehraje tak velkou roli. Na druhou stranu, když vezmeme v úvahu diskové přehrávače, existují na trhu sice velmi lehké modely kolem 80 gramů (Rio Nitrus), ale nejtěžší pak mají hmotnost přes čtvrt kila, což je již relativně hodně (např. Multichannel Xclef). Flashové jsou samozřejmě mnohem lehčí, a to od neuvěřitelných 22 gramů (iRiver N10) až po něco přes 80 gramů s nezbytnou baterií.

Bez displeje ani ránu - LCD vs. OLED

Ovšem klíčový je hlavně displej, který nesmí chybět u žádného nového přehrávače. V zásadě se používají dva typy displejů. LCD, nebo-li displej z tekutých krystalů, znáte všichni z hodinek, kalkulaček apod. LCD je pasivní a potřebuje tedy podsvícení, které může být u některých modelů několikabarevné. Levnější modely používají černobílý LCD, jehož kontrast bývá menší, ale výroba levnější, dražší přístroje pak mají barevný LCD. Ten se liší počtem zobrazovaných barev (u nejlepších až 260 tisíc) a jeho kontrast je obecně lepší, ovšem přehrávače jsou pak poměrně drahé.


Obr. 11 - OLED displej s různými odstíny modré

Displej typu OLED (Organic Light Emitting Display) se poslední dobou rozmachuje u flashových MP3 přehrávačů a na rozdíl od LCD je aktivní. To znamená, že dokáže sám vyzařovat světlo a nepotřebuje podsvícení, z čehož vyplývá mnohem vyšší kontrast a dobrá čitelnost při intenzivnějším okolním světle. Vypnutý displej je černý a vždy svítí jen ty pixely, které jsou potřeba. Nové přehrávače obsahují OLED s více zónami, nejčastěji s malou oranžovou a větší modrou (barvu určují filtry nad buňkou).

Kvalita konstrukce - plast nebo hliník

V megatestu jsme přehrávače hodnotili mimo jiné i materiál a kvalitu konstrukce jednotlivých přehrávačů. Při koupi byste si tedy měli dát pozor, abyste později nelitovali peněz za plastový rozvrzaný "krám". Ideální materiál je hliník - je lehký odolný a také hezký. Plastové přehrávače, jejichž konstrukce je kvalitně zhotovena, se hodí třeba na sportování, kde jsou pak výhodou i pogumované části.


Obr. 12 - Hliníková konstrukce s OLED? Ideální!
Klikněte pro zvětšení

Důležité je také zpracování tlačítek. Ovládání by mělo být snadné - to znamená přiměřenou sílu potřebnou ke stisku tlačítka, aby nedocházelo k omylům při zacházení a také ergonomické rozmístění tlačítek, které nezpůsobí to, že byste si při ovládání vykloubili zápěstí. Velmi praktický je také jog, tedy čtyřsměrný joystick, který je ideální pro navigaci skrz menu apod.

Baterie - tužková nebo integrovaná

Poslední otázkou týkající se fyzické části MP3 přehrávačů je baterie a její výdrž. U mnoha flashových se používají klasické tužkové baterie (alkalické nebo nabíjecí), které mají tu výhodu, že je můžete kdykoliv vyměnit za novou. Baterii typu AA nebo AAA seženete prakticky všude a je levná, což se hodí "do terénu".


Obr. 13 - Vestavěná Li-Pol baterie je sice v ceně, ale...
Klikněte pro zvětšení

Zbytek flashových a prakticky všechny diskové modely pak používají integrovanou Li-Ion nebo Li-Pol baterii a musí se tedy dobíjet pomocí akumulátoru. Jejich výdrž je podle velikosti a kapacity různá, stejně jako doba dobíjení. Nevýhodou je, že jste vázáni na USB port nebo nabíječku, jinak si po vyždímání baterie již nepomůžete. Při vybití v průběhu cesty vlakem pak nemáte možnost výměny.