reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest MP3 přehrávačů: úvod

31.1.2005, Zdeněk Kabát, článek
Megatest MP3 přehrávačů: úvod
Obrovský potenciál kompresního formátu MP3 se dnes využívá velmi široce a na trhu se můžeme setkat s osobními přehrávači nejrůznějších vlastností. Otestovali jsme více než 20 modelů, se kterými se setkáte v průběhu týdne.
Dávno pryč jsou doby, kdy MP3 přehrávače kromě reprodukce hudby nic jiného neuměly a k tomu ještě byly velké a neohrabané. Doba pokročila a nejen že došlo k celkové miniaturizaci, ale také k integraci mnohem více funkcí. Proto se z přehrávačů staly velmi praktické přístroje využitelné k mnoha věcem.

Umí třeba přehrávat hudbu

Primárním úkolem osobních přehrávačů, jak bychom je měli správně nazývat, je kupodivu přehrávat hudbu. Podpora formátů ale neskončila u MP3, dnes prakticky každý přehrávač zvládá i microsoftí WMA a ty lepší navíc přicházejí s podporou OGG Vorbis, AAC, AIFF nebo třeba video formátu ASF. Zde bych zdůraznil především OGG, který je technologicky mnohem lepší než MP3, ale konzervativnost nutí většinu uživatelů zůstat u tohoto staršího formátu.

Když ale přehrávač vybíráte, není důležité jen daný formát, ale také podporovaná bitrate. Když totiž např. přehrávač neumí MP3 pod 128 kbps nebo OGG pod 96 kbps, je to vcelku velká chyba. VBR dnes zvládají snad již všechny prodávané modely, takže tam se není čeho bát. Je také potřeba přihlédnout k tomu, jak umí firmware číst ID3 tagy a zda-li zvládá české znaky.


Obr. 14 - Softwarový ekvalizér asi všichni znáte

S přehráváním hudby souvisí i ekvalizér, tedy softwarové posílení nebo zeslabení daných frekvenčních pásem podle předdefinovaných předvoleb nebo vlastního nastavení. Důležitý je zde počet přednastavených možností a u vlastního ekvalizéru pak počet frekvencí, které lze upravovat (většinou 5-pásmý), a rozsah hlasitosti (většinou -14 až +14 dB).

Drtivá většina testovaných přístrojů také zvládala dvě funkce, které jsou hned po přehrávání hudby nejpraktičtější. Jde o FM tuner, jehož signál je zachytáván kabelem sluchátek, a diktafon, k němuž někde na těle přístroje naleznete MIC vstup. Většinou je možné uložit přes 20 stanic z rádia, lepší přehrávače zvládají i zobrazování jejich názvů.


Obr. 15 - Mikrofonový vstup bývá nenápadný

Bez nahrávání ani krok

Další klíčovou funkcí je pro mě schopnost nahrávání z různých zdrojů - samozřejmostí je diktafon a většinou je k dispozici také FM rádio a line-in vstup (externí zdroj). Nahrávání je spojeno s enkódováním do zvukového souboru, kterým je buď nekomprimovaný WAV, nebo komprimovaný MP3. Druhá možnost je samozřejmě lepší, protože při stejném bitrate znamená výrazně vyšší kvalitu.

Když tedy listujete v parametrech přehrávače, všimněte si, zda-li podporuje přímé enkódování do MP3 a jaký bitrate zvládá. Z mých zkušeností je pro diktafon potřeba kolem 96 kbps, pro rádio alespoň 128 kbps a z linkového zdroje se hodí ještě více. Výrazný rozdíl v kvalitě to sice není, ale když už vybíráme, tak pořádně, že?

Drobnosti, které potěší

Další funkce moderních MP3 přehrávačů mohu být pro někoho důležité, pro jiné nikoliv. Jednou z těch podstatných je možnost upgrade firmware, který může opravit mouchy nebo rozšířit funkčnost přístroje. Podpora Mass Storage Class, díky které lze používat přehrávač jako přenosný disk, je dnes téměř nezbytná. Potěší i možnost vytváření playlistů a samozřejmě prohlížení adresářové struktury, což jsme vše zahrnuli do hodnocení megatestu.


Obr. 16 - MP3 přehrávače by se měly odpojovat "bezpečně"

U několika modelů jsem také našel podporu tzv. SRS WOW, což jsou prostorové efekty nahrazující ekvalizér. Funkce Voice Active (Voice Operated Recording, Voice Activity Detection apod.) slouží k tomu, že se nahrává diktafon jen tehdy, když dostává podněty. Možnosti nastavení budíku nebo hodin včetně časového nahrávání z rádia, zrychlování a zpomalování skladby, to vše můžete u některých přehrávačů najít.

Luxus pro náročné

Nakonec tu ještě zmíním některé funkce těch dražších přehrávačů, které nejsou až tak obvyklé. Na barevných displejích to může být např. prohlížení obrázků ve formátu BMP nebo JPG, možnost vizualizací (podobně jako ve Winampu), čtení eBook (většinou jen TXT) nebo Bluetooth, jak je tomu u jednoho přehrávače MSI.


Obr. 17 - iRiver iMP-1100 umí přehrávat i filmy
Klikněte pro zvětšení

Luxus pak představuje např. vlastní hodnocení skladeb, které nabízí iPod mini nebo přehrávání filmů, které se v MP3 přehrávačích asi také brzy objeví. V našem testu uměl spustit film ve formátu DivX a XviD, VCD a SVCD model iRiver iMP-1100, který po připojení k televizi bez problémů přehrál obsah CD. Diskový iRiver pak např. zvládnul stáhnout fotky z digitálního fotoaparátu. Dnes toho tyto hračky nabízejí opravdu hodně.

Pozn.: Následující čtyři dny můžete na SHW číst megatest MP3 přehrávačů, který začne nejdříve představením flashových modelů (dva články) a HDD/CD přehrávačů (čtvrtek), v pátek se pak dočkáte závěrečného shrnutí s vyhodnocením testu a udělením ocenění Trefa a Best of Test.
reklama