reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Měsíční prach je problém, NASA chce proti němu nasadit speciální povlak

26.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Měsíční prach je problém, NASA chce proti němu nasadit speciální povlak
Lidé se při dlouhodobém pobytu na Měsíci budou muset vypořádat s mnoha problémy a mezi ně bude patřit i to, že tamní povrch je pokryt prachem, jehož částečky jsou velice jemné, ale ostré. Co proti tomu NASA použije?
Měsíční prach může ohrozit výbavu, elektroniku i zdraví lidí a že není žádný problém se jím ušpinit a přinést si ho i do příbytku či lodi, na to ukazuje kdysi bílý skafandr astronauta Harrisona Schmitta, který se na Měsíc vydal v misi Apollo 17. Prach tak bude v programu Artemis problém "uvnitř i venku". 
 
 
NASA si pochopitelně prach z Měsíce už nejednou přivezla, a tak jej mohla prozkoumat i pod mikroskopem a odhalila, že částečky jsou velice členité a drsné. Mohou tak poškrábat choulostivá zařízení včetně částí skafandrů, kvůli tmavé barvě absorbují teplo slunečního svitu, což přináší nebezpečí pro elektroniku a její přehřátí a astronauti, kteří se jej nadýchají, mohou mít respirační problémy podobné senné rýmě. Navíc je i nabíjí ultrafialové záření ze slunce, anebo i jeho plazma.
 
 
NASA si ale může vzít na pomoc speciální materiál, který byl původně vyvinut pro ochranu obíhajících satelitů, které se pohybují v zemské magnetosféře. Nabité částice zachycené v plazmě se totiž přichytávají na povrch satelitů a jejich výsledný nahromaděný náboj může znamenat pro elektroniku satelitu vážný až fatální problém. 
 
V Goddardově vesmírném centru a na Univerzitě v Marylandu tak byl vyvinut povlak z oxidů india a cínu (ITO - Indium Tin Oxide), který je schopen nahromaděný náboj odevzdat do okolí. Na elektroniku či jiného zařízení se ITO nanáší depozicí atomových vrstev, přičemž NASA má aktuálně na Mezinárodní vesmírné stanici několik takto ošetřených křemíkových waferů, které jsou vystaveny účinkům plazmy. Později je některá z lodí vezme zpět k zevrubnému prozkoumání, takže pokud bude toto opatření účinné, nejspíše se využije právě i měsíčním programu Artemis. 
 
Jak se ale NASA vypořádala s prachem během misí Apollo? Ty byly sice krátkodobé, ale i tak byli astronauti vozící se na LRV (Lunar Roving Vehicle) nuceni v pravidelných intervalech zastavovat, brát do rukou "koště" a kritická místa svého vozítka očistit, aby nebyla poškozena elektronika. Zrovna během Apolla 17 také LRV ztratil jeden ze svých blatníků, bez nějž by byl prach vyhazován vysoko nad povrch, takže astronauti jej nahradili pomocí laminovaných map a lepicí pásky. Gafa zkrátka patří nejen do každé dílny, ale i do vesmírného programu. Své by o tom ostatně mohli říci i astronauti z Apolla 13. 
 
Zdroj: NASA


reklama