reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Meta (Facebook) čelí žalobě: obchází žádost o nesledování na Apple iOS

22.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Meta (Facebook) čelí žalobě: obchází žádost o nesledování na Apple iOS
Striktnější pravidla Applu ohledně možnosti vynutit si nesledování ze strany aplikací dělá Facebooku (resp. mateřské společnosti Meta) hodně vrásek na čele. Na krku bude mít více žalob a nejen proto, že obchází pravidla Applu.
Meta (Facebook) je společnost, která je veřejně dobře známá v tom, že se nechová k soukromí svých uživatelů zrovna tak, jak by měla. Od dob skandálu Cambridge Analytica je to jedna potíž za druhou, což v podstatě i přiznala v době, kdy Apple zavedl striktnější pravidla ohledně práv aplikací v operačním systému iOS a iPadOS. Uživatel má mnohem lepší možnosti správy nad tím, k čemu všemu může aplikace přistupovat, tedy např. i ke sledování uživatele. Sám Facebook se veřejně proti tomuto ohradil, že ho to finančně negativně ovlivní a podobně tak i uživatele, kteří dostanou horší služby. Meta si však našla cestu, jak toto obejít, a která ji patrně dostane k soudu.
 
Meta Facebook logo
 
K soudu totiž míří už minimálně dvě hromadné žaloby na Metu, které jsou založeny na zprávě bezpečnostního výzkumníka Felixe Krause. Ten totiž zjistil, že aplikace Mety jako Facebook a Instagram obchází pravidla Applu a své uživatele sledují, i když si výslovně nepřejí, aby tak činily. Trik je docela jednoduchý. Aplikace při kliknutí na odkaz neotvírají odkazy ve výchozím prohlížeči operačním systému, ale pomocí zabudovaného internetového prohlížeče v aplikaci, přičemž do stránek dávají javascriptový kód umožňující sledování uživatelů. Meta se brání tím, že sice monitoruje aktivitu v prohlížeči, ale dle svých slov ilegálně nesbírá data uživatelů.
 
Není to však jediný problém, který má Meta kvůli striktnější politice Applu. Další návrh na hromadnou žalobu míří na Metu z řad investorů. Ti si naopak stěžují na to, že Meta dostatečně brzy nevarovala investory o vlivu rozhodnutí Applu na příjmy společnosti. Tvrdí, že nejprve je hodnotila jako "zvládnutelné", aby později při dalším zveřejnění finančních výsledků už tvrdila, že jí to sníží příjmy o 10 mld. USD.
 
Připomeňme, že před rokem se hodnota akcií společnosti pohybovala na částce 380 USD, dnes je pouhých 142 USD (-63 %). Zde je ale nutné podotknout, že celý trh od konce loňského roku dost padá a o desítky procent spadly i mnohé jiné velké firmy (o cca 30-35 % spadl i Microsoft, Google nebo Amazon, o cca 15 % šel dolů Apple).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama