reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Metaverse a VR zvýší i počet pojistných událostí

15.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Metaverse a VR zvýší i počet pojistných událostí
Metaverse sice neznamená nutné a nedílné spojení s virtuální či rozšířenou realitou, ovšem jasná spojitost tu je a ta znamená, že se mezi lidi má především dle představ (bývalého) Facebooku dostat mnohem více headsetů než dříve.
Zástupkyně pojišťovny Aviva nám k tomu sděluje, že lze očekávat rostoucí počet pojistných událostí, který bude jasně spojen s tím, jak se mezi uživateli začne rozšiřovat nový typ elektronických zařízení. AR/VR headsety pochopitelně nejsou naprostá novinka, ale dosud šlo o zařízení pohybující se na okrajovém trhu, což byli v případě spotřebitelů především hráči ochotní utrácet více než jiní. Společnost Meta ale prahne po tom, aby se z headsetů stala už běžně používaná elektronika, k čemuž ostatně ještě jako Facebook pořídila firmu Oculus. Zbystřily už tak i pojišťovny, pro něž to bude rovněž velké téma. 
 
 
Jde tu přitom o pojistné události spojené s poškozeným či zničeným majetkem, ale také o zdraví, neboť pokud se budeme ve virtuálním světě kolem sebe ohánět ovladačem a přitom budeme vizuálně odříznuti od reality, můžeme snadno i sami přijít k úhoně. Dle Kelly Whittington z britské pojišťovny Aviva je nárůst pojistných událostí zcela obvyklý v případě rozšiřování nových zařízení, což v minulosti byly například i konzole Nintendo Wii a různé pohybové či fitness hry nebo dokonce i tzv. fidget spinnery.
 
Dozvídáme se, že od roku 2016 vzrostl dle Avivy počet pojistných událostí spojených s virtuální realitou o 68 procent, přičemž nejčastěji šlo o různé nehody s plněním 650 liber. Jde tak prostě o dopad toho, že si uživatelé nejsou vědomi svého okolí. Například šlo o událost, kdy se uživatel ve VR hře lekl zombie a mrštil ovladač do obrazovky svého televizoru. I takové nehody přitom dokáže pojistka pokrýt. 
 
Pojišťovny přitom pochopitelně prahnou po tom, aby si zákazníci začali zřizovat takové pojistky, které budou vhodné i pro takovéto případy v rámci pojištění domácností. Dle čísel International Data Corporation (IDC) přitom prodeje VR a AR headsetů prudce rostou a v posledních letech jde přitom rovnou o násobky. Nejvíce prodávaným modelem je přitom právě produkt firmy Meta, a to Oculus Ques 2, což platí dle srovnávače Heureka i u nás. 
 


reklama