Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micro Express EL80: první notebook s vyměnitelnými komponentami (Intel Interchangeability Initiative)

31.5.2006, Milan Šurkala, aktualita
Micro Express EL80: první notebook s vyměnitelnými komponentami (Intel Interchangeability Initiative)
Není to tak dávno, co Intel oznámil svůj nový program Intel Interchangeability Initiative (III), který má zajistit levnější, rychlejší a jednodušší servis mobilních počítačů stejně jako jejich lepší konfigurovatelnost danou vzájemnou kompatibilitou...
Není to tak dávno, co Intel oznámil svůj nový program Intel Interchangeability Initiative (III), který má zajistit levnější, rychlejší a jednodušší servis mobilních počítačů stejně jako jejich lepší konfigurovatelnost danou vzájemnou kompatibilitou jednotlivých součástí.



Jedná se o bezproblémovou výměnu nebo volbu pevného disku, optické mechaniky, klávesnice, baterie, AC adaptéru a také LCD panelu. Prvním notebookem na trhu splňujícím tyto nároky je Micro Express EL80 (HEL8016).



Základní verze, jejíž cena činí $1199 obsahuje následující komponenty. Základem je procesor Intel Core Duo na frekvenci 1,66GHz s 2MB L2 cache, podporovány mají být i nové procesory Intel "Merom". Vrcholem nabídky je zatím 2,33GHz verze Core Duo.

Operační paměť DDR2-667 SO-DIMM má velikost 512MB, je rozšiřitelná na 2GB. Pevný disk SATA má kapacitu 60GB a 5400 otáček. Maximem je pak 100GB 7200rpm disk, resp. 120GB 5400rpm. V nabídce je zatím pouze jeden 15,4" WXGA displej s rozlišením 1280×800 pixelů.

Příliš nepotěší pouze combo mechanika, kterou navíc zatím není možné nahradit mechanikou DVD-RW nemluvě o nově příchozích HD DVD či BluRay mechanikách. Můžete si však koupit náhradní klávesnici. V základu je operační systém Windows XP Home, lze si koupit lepší verzi stejně jako pořídit si notebook bez něj (-$50).

Zdroj: www.xbitlabs.com, www.microexpress.net
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.