reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron a jeho 16nm paměti útočí na dominantní Samsung

29.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Micron a jeho 16nm paměti útočí na dominantní Samsung
Micron Technology je v současnosti třetím světově největším výrobcem počítačových pamětí typu DRAM a jeho plánem je nyní s využitím nového 16nm procesu zaútočit na vedoucího výrobce těchto pamětí, firmu Samsung.
Samsung Electronics je tedy v současné době největším výrobcem pamětí DRAM na světě a také vedoucí firmou s ohledem na výrobní technologie těchto pamětí. Může totiž využívat pokročilejší výrobní procesy než konkurence, díky čemuž má při jejich výrobě nižší náklady a umí vytvořit výkonnější čipy než Micron Technology a SK Hynix. Však Samsung je v současné době vedle Intelu jedinou společností, která dokáže vyrábět 14nm čipy, ale to sem úplně nepatří.




GDDR5 od Samsungu


Pro výrobu pamětí DRAM totiž Samsung od března 2014 využívá svůj 20nm proces a dle DRAMeXchange firma dosahuje stabilní a vysoké výtěžnosti a do konce roku budou 20nm paměti tvořit 60 % všech, které Samsung vyrábí. Oproti tomu Micron Technology začal se zkušební výrobou 20nm pamětí v posledním kvartálu předchozího roku a teprve nedávno je začal dodávat svým zákazníkům, takže má cca roční zpoždění. Valná většina pamětí Micron je tedy vyráběna 25nm a 30nm procesy, což má své důsledky v ceně a výkoněch takových pamětí.





Micron však doufá, že s nástupem 16nm procesu se situace pro něj zlepší, ačkoliv Samsung nyní jasně vede. CEO Mark Durcan uvedl, že tento náskok Samsungu jeho firma dožene, a to jak technologicky, tak časově. To lze nyní těžko posoudit vzhledem k tomu, že Micron i Samsung zatím mlčí a neposkytují žádné podrobnosti o svých chystaných technologiích pro výrobu budoucích DRAM. Dle šuškandy má ale Samsung využít 18nm technologii, která prý nezajistí oproti 20nm výrazný posun, co se týče poklesu nákladů a zvýšení výkonu.





Zmíněný 16nm proces Micronu je výsledek vůbec první spolupráce této americké společnosti s japonskými inženýry z Elpida Memory, kterou Micron nedávno akvizoval. Firma také na vývoj 16nm technologie uvolnila více prostředků než na jakoukoliv jinou předchozí výrobní technologii, ale to je celkem logické, však náklady na pokročilejší procesy se obecně postupně zvyšují. První 16nm paměti už jsou vyráběny v japonské Hirošimě, ale není zatím jasné, kdy chce Micron najet na výrobu ve velkém.

Nicméně i když Micron dožene, nebo předežene Samsung s ohledem na technologii výroby DRAM, neznamená to, že jej dohoní i svými prodeji. Samsung dnes prodává o polovinu více čipů DRAM než Micron a má podstatně větší výrobní kapacity. Jde především o to, aby výroba pamětí byla pro Micron co nejvíce zisková.

Zdroj: KitGuru
reklama