reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron a MediaTek začínají využívat paměti LPDDR5X

22.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Micron a MediaTek začínají využívat paměti LPDDR5X
Paměti LPDDR5X se začínají dostávat na scénu, přičemž nedávno jejich masovou výrobu ohlásil Samsung a nyní se ozývají také společnosti Micron a MediaTek. O co jde a kdy můžeme očekávat jejich reálný nástup?
LPDDR5X jsou pochopitelně především mobilní záležitost, ale my se na ni z obecného hlediska můžeme podívat i zde. Tyto paměti jsou viděny jako výbava pro mobilní telefony či jiná zařízení příštích generací, která dokáží nabídnout i 64 GB. Právě Samsung si přichystal především 16Gb LPDDR5X, které budou 1,3x rychlejší než LPDDR5, což znamená propustnost až 8,5 Gb/s na pin. 
 
 
Nyní se nedlouho poté ozývá také dvojice firem Micron a MediaTek, kde jde o využití nových pamětí Micronu vedle čipů od MediaTek (konkrétně Dimensity 9000 5G pro chytré telefony). Micron se zde pochlubil, že jako první firma na světě validoval své LPDDR5X pro nasazení v průmyslu, což znamená, že už i dodal první várku pamětí vytvořených pomocí svého procesu 1α (1-alfa).
 
A jak ukazuje grafika, v tomto případě jde konkrétně o 7,5Gb/s verze slibující o třetinu vyšší datovou propustnost a o pětinu nižší latence oproti LPDDR5 na 5,5 Mb/s. A i zde platí, že budoucí LPDDR5X budou pracovat až na 8,533 Gb/s. Reálná výsledná propustnost v rámci nových SoC MediaTek Dimensity 9000 se pak bude pohybovat kolem 60 GB/s. 
 
Kdy ale můžeme nové paměti očekávat na trhu v koncových produktech? V případě firmy Samsung můžeme mluvit až o roce 2023 a pokud jde o tiskovku firem Micron a MediaTek, ty se o ničem takovém nezmiňují. 


reklama