reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron začal dodávat první 176vrstvé QLC NAND Flash, jaký mají výkon?

12.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Micron začal dodávat první 176vrstvé QLC NAND Flash, jaký mají výkon?
Americký Micron začal na trh dodávat své první paměti typu NAND Flash, které jsou tvořeny celkem už 176 vrstvami tvořenými buňkami typu QLC. To znamená, že budou mít především vysokou kapacitu či datovou hustotu. 
Micron se tak pochlubil další novinkou z oblasti pamětí určených nejen pro počítačová SSD a označil je za produkt využívající dosud nejpokročilejší firemní architekturu NAND. Ve 176 vrstvách tu máme buňky, které v sobě ukládají čtyři bity, čili z hlediska zápisu nelze ani v případě nejmodernějších pamětí očekávat nic úžasného a je zřejmé, že výsledné produkty budou stále vyžadovat SLC cache, aby byly z hlediska zápisu rozumně použitelné. Nicméně to už bude záviset spíše na konečné implementaci těchto pamětí. 
 
Micron přitom už ke konci roku 2020 začal vyrábět své první 176vrstvé paměti, ovšem tehdy šlo ještě o typ TLC se třemi bity na buňku, čili paměti QLC oproti nim nabídnou o třetinu vyšší datovou hustotu
 
 
Nové QLC paměti se také uplatní na zbrusu nových firemních modelech, řadě Micron 2400 SSD, která už je také rovnou k dispozici, a to konkrétně pro výrobce běžných počítačů. Dalo by se říci, že jde o levné modely, ostatně i ve specifikacích jsou označeny zaklínadlem "value", ovšem přesto už podporují rozhraní PCIe 4.0 a dosahují rychlosti čtení až 4500 MB/s a zápisu 4000 MB/s. Výkon či celkové vlastnosti SSD ale samozřejmě nejsou určen jen rychlostí sekvenčních operací, ale i tak lze říci, že SSD pro PCIe 4.0 se nám už prostě posunula do mainstreamu.
 
Micron 2400 SSD jsou nabízena ve formátech M.2 22x80/42/30 a ve všech případech je vedle 512GB a 1TB modelu díky vysoké hustotě nových pamětí nabízen i 2TB model. 
 
Jejich výdrž je ovšem spíše podprůměrná s ohledem na dnes vnímaný standard, neboť jde o rating jen 300 TBW na 1 TB kapacity, čili pouze 300 celkových přepisů. Reálná výdrž může být samozřejmě výrazně vyšší a i 300 TB zápisu na terabajt kapacity může a pravděpodobně bude v případě cílových zařízení z řad běžných PC bohatě stačit. 


reklama