Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft chce více displejů

16.2.2005, Petr Hájek, aktualita
Microsoft chce více displejů
Nově chystaný operační systém Microsoft Longhorn má mimo jiné podporovat i sekundární displeje. Koncept to sice není nový, ovšem podpora známého softwarového giganta by jej mohla (jak se již několikrát stalo) protlačit do povědomí širší...
Nově chystaný operační systém Microsoft Longhorn má mimo jiné podporovat i sekundární displeje. Koncept to sice není nový, ovšem podpora známého softwarového giganta by jej mohla (jak se již několikrát stalo) protlačit do povědomí širší veřejnosti, je tedy docela dobře možné, že producenti notebooků začnou brzy umisťovat na některá svoje zařízení 2 displeje.

Každý první majitel véčkového mobilu vám odpřisáhne, že externí displej je vynikající věc, protože máte stále přehled o čase, voláních i stavu sítě a nemusíte mobil pořád otevírat, totéž bude samozřejmě platit i pro notebooky, kde je aktivace ještě o chlup neohrabanější. Dá se očekávat, že jako první se na vnějším zobrazovači objeví informace z oblasti Personal Information Managementu (PIM), tedy úkoly, schůzky, kontakty, stav inboxu a spolupráce s vnějším displejem se jistě dočká i přehrávač multimédií. Pak bychom se mohli dočkat doby, kdy si kupříkladu notebook vybavený bezdrátovou kartou naprogramujete na probuzení každou hodinu a stáhnutí pošty, na displeji potom jediným mrknutím zhodnotíte situaci, bez nutnosti cokoliv otevírat nebo spouštět.

Gigant se dále nechal slyšet, že sekundární displeje nemusí být jen výsadou mobilní techniky, ale stejně tak dobře mohou ukazovat různé informace na desktopech a serverech. Nic ale samozřejmě není zadarmo, každý další displej bude potřebovat trochu vlastní RAM, nějakou tu flash paměť, ARM procesor a USB konektivitu.

Původně plánovala notebook se dvěma displeji firma Lenovo, ten měl být sice oznámen již koncem roku 2004, nějak se ale nic neděje...


Obrázek “http://infojama.pl/public/images/articles/144_longhorn/longhorn-logo.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.