reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft chtěl z Průzkumníka ve Windows 11 odstranit několik užitečných funkcí

23.6.2023, Karel Polívka, aktualita
Microsoft chtěl z Průzkumníka ve Windows 11 odstranit několik užitečných funkcí
Microsoft chtěl ve Windows 11 v rámci snahy o vylepšení uživatelského rozhraní z možností Průzkumníka odstranit několik údajně málo používaných nastavení. Jenže jak už to s plánováním změn ve Windows bývá, přišla kritika a Microsoft zařadil zpátečku.
Na blogu Microsoftu vyšla 16. června zpráva oznamující změny ve Windows 11 Insider Preview Build 23481. Zaměřím se pouze na část se změnami v možnostech Průzkumníka (File Explorer) pro zobrazení obsahu složek, protože mi přijde zarážející, jak užitečné funkce (se zdůvodněním, že jsou prý nevyužívané a staré) chtěli z nastavení odstranit s tím, že budou nadále k dispozici pomocí úprav registrů. Šlo totiž o následující:
  • Skrýt konflikty slučování složek (Hide Folder Merge conflict).
  • Vždy zobrazit ikony, nikdy ne miniatury (Always show icons, never thumbnails).
  • Zobrazit v miniaturách ikonu souboru (Display file icon on thumbnails).
  • Zobrazovat informace o velikosti souborů v náhledu složky (Display file type information on Folder tips).
  • Skrýt chráněné soubory operačního systému (Hide protected OS files).
  • Zobrazit písmena jednotek (Show drive letters).
  • Zobrazovat popisy složek a položek na ploše (Show popup description for Folder and Desktop items).
  • Zobrazovat šifrované nebo komprimované soubory systému souborů NTFS jinou barvou (Show encrypted or compressed NTFS files in color).
  • Používat průvodce sdílením (Use sharing wizard).
Některé funkce sám běžně využívám a přestože rozumím tomu, že je opravdu nejspíše většina uživatelů Windows 11 nevyžaduje, nepovažuji je za něco, co by se dalo označit jako nějaké pokročilé funkce pro vývojáře nebo experty a jejich absence by mi vadila natolik, že bych Průzkumníka už definitivně přestal používat. Tahle snaha o neustálé zjednodušování je prostě zlo. Naštěstí ale přišla vlna kritiky, na základě které bylo jen o pár dní později 22. června ve zveřejněném popisu Buildu 23486 následující oznámení, že odebrané funkce byly přidány zpět (resp. bylo zrušeno jejich odebrání):
 
"Thank you to all the Windows Insiders who gave us feedback on the Folder Options changes in File Explorer that removed a handful of old settings in Build 23481. We’ve rolled back this change. As is normal for the Dev Channel, we will often try things out and get feedback and adjust based on the feedback we receive."

To by se dalo přeložit následovně:
"Děkujeme všem insiderům Windows, kteří nám poskytli zpětnou vazbu ke změnám možností složek v Průzkumníkovi souborů, které odstranily několik starých nastavení v Buildu 23481. Tuto změnu jsme vrátili zpět. Aneb jak je u našeho kanálu pro vývojáře běžné, že kolikrát něco vyzkoušíme a pak to přizpůsobujeme na základě zpětné vazby, kterou dostaneme.“

Je dobře, že takovéto testování různých změn a nových funkcí mimo hlavní ostrou verzi probíhá, ale stále to nemění nic na tom, že ve vývojářském tymů Windows došli původně k rozhodnutí, že by bylo dobré v Průzkumníkovi tato nastavení z možností složek odstranit, jinými slovy je uživatelům najednou odebrat. Ne, dostupnost takto poměrně základních funkcí už jen pomocí úprav registrů za dostatečnou alternativu opravdu nepovažuji. Co si o užitečnosti těchto nastavení myslíte Vy? Svůj názor můžete vyjádřit v připojené anketě.
 
Jsou uvedené funkce Průzkumníka ve Windows něčím, co by Vám chybělo?
V anketě šlo hlasovat od 23.6.2023 do 23.7.2023. Počet hlasujících: 46
Ano, všechny považuji za důležité funkce, bez kterých bych Průzkumníka nepoužíval7 %
Ano, většinu považuji za důležité funkce, bez kterých bych Průzkumníka nepoužíval59 %
Ano, ale jen některé považuji za důležité funkce, bez kterých bych Průzkumníka nepoužíval9 %
Některé by mi sice chyběly, ale obešel bych se bez nich0 %
Ne, nic z toho v Průzkumníkovi ve Windows nepoužívám4 %
Ne, Průzkumníka ve Windows nepoužívám20 %
Ne, Windows nepoužívám2 %
reklama