reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft chystá novou verzi Windows 10 pro pracovní stanice

6.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Microsoft chystá novou verzi Windows 10 pro pracovní stanice
Microsoft ohlásil, že si speciálně pro PC využívaná jako pracovní stanice chystá novou verzi systému Windows 10, kterou můžeme zatím označovat prostě jako Windows 10 Pro for Workstation PCs. To je ale zatím jen pracovní název.
Operační systém Microsoft Windows 10 Pro for Workstation PCs by tak měl navázat na to, co jsme znali před mnoha lety. Tehdy ještě byly pracovní stanice ne jen rychlejší PC, ale naprosto odlišné kusy hardwaru. Vzpomenout si můžeme třeba na grafické stanice Intergraph s vlastními procesory C4 nebo C5, které ale postupem času také přešly na procesory Intel. Wintel prostě časem převládl a nyní můžeme za pracovní stanice pokládat například počítače s procesory Xeon a profesionálními grafikami Quadro nebo FirePro. V jádru jde ale o stejný hardware, respektive hardware vycházející ze stejné architektury, jakou používáme na zcela běžných PC, čemuž se přizpůsobily také Windows. Takže se můžeme ptát, co nám má nový systém tak odlišného nabídnout, aby se hodil speciálně pro pracovní stanice?





Jiný zdroj informací nemluví o Windows 10 for Workstation PCs, ale for Advanced PCs, ovšem mělo by jít o to samé. Informace o nich měly Microsoftu omylem uniknout v rámci programu Insider Preview, a tak se můžeme dozvědět, že nová verze desítek už konečně počítá s novým souborovým systémem, který nahradí NTFS. Jde o Resilient File System, čili ReFS, který byl představen v rámci systému Windows Server 2012 a zajistit má především lepší ochranu proti degradaci uložených dat, čili zajištění jejich integrity.





Vedle toho nové Windows 10 pro pracovní stanice budou poodporovat až čtyřpaticové systémy (Windows 10 Pro podporují jen dvě patice) a také až 6 TB operační paměti. Tím si budeme moci na Windows 10 založit i systém, který bude obsahovat třeba čtyři procesory AMD Naples s celkem 128 fyzickými a 256 logickými jádry, což je ale pouze hypotetický příklad, neboť AMD počítá spíše s dvoupaticovými stroji, nicméně Microsoft to umožní.

Dále tu bude podpora SMB Direct Network Adapter pro rychlejší sdílení dat, což vyžaduje specializované síťové adaptéry, pak Microsoft slibuje i vyšší výkon v určitých úlohách a to je zatím vše, co se dozvíme. Počkáme si tak na oficiální představení tohoto systému, které by mohlo přijít již brzy.

Zdroj: Extremetech
reklama