reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft chystá Windows 11 ve verzi SE, jaká bude?

27.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Microsoft chystá Windows 11 ve verzi SE, jaká bude?
Microsoft si údajně chystá speciální verzi systému Windows 11 s označením SE, která by se měla zaměřit na vzdělávací instituce, ale mohla by být zajímavá i pro řadu běžných uživatelů, neboť má být zjednodušená či odlehčená. 
Záleží samozřejmě na tom, co se Microsoft chystá z verze Windows 11 SE vypustit, čili jakým způsobem ji odlehčí. Spojena má být přitom i s údajným novým levným notebookem Surface, který bude určen právě pro studenty, školy, apod. Jde o produkt s kódovým označením Tenjin, jenž bude založen na procesoru Celeron N4120 (Gemini Lake z roku 2019), 8 GB RAM a displeji s rozlišením 1366 x 768 a 11,6", čili trhač asfaltu to skutečně není. 
 
Systém Windows 11 SE přitom není tak úplně horká novinka, neboť jeho raná sestavení se objevila už před řadou měsíců. Na trh by ale měl být vypuštěn až někdy v příštím roce, čili až bude připraven příslušný notebook. Vzhledem k jeho staršímu a slabšímu procesoru s TDP 6 W pak dává smysl, aby Microsoft tento systém odlehčil, a ten tak běžel svižněji než plnotučné Windows 11. A právě proto by mohl zajímat mnohé z těch, kteří ocení právě co možná nejštíhlejší OS, i když je otázka, zda verzi SE budeme moci vůbec libovolně instalovat na své počítače. 
 
 
Aktuálně se uvádí, že Windows 11 SE zřejmě přijdou bez Windows Widgets (News and Interests), s plnou podporou aplikací Win32 (čili bez S Mode pouze pro UWP) a zablokovaným Microsoft Store či Your Phone. Nicméně vlastnosti systému se stejně ukáží až při jeho příchodu na trh, respektive krátce před tím, až bude hotovo a připraveno závěrečné sestavení systému. Microsoft by se také snad mohl později i sám podělit o to, co jeho nová verze Windows 11 nabídne (respektive nenabídne). 
 
Z toho všeho vyplývá, že Windows 11 SE nelze považovat za nástupce Windows 10 Education Edition, neboť tento systém představoval naopak rozšířené Windows 10 vycházející z verze Pro, které mají k dispozici vlastní funkce BranchCache a AppLocker.
 
Počítače s Windows 11 SE tak zřejmě zaútočí na Chromebooky, ovšem zatím neznáme ani přibližné datum jejich vypuštění na trh.
 
Zdroj: The Verge, XDA, THW


reklama