reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Edge dostává generátor obrázků pomocí AI DALL-E

9.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft Edge dostává generátor obrázků pomocí AI DALL-E
Microsoft uvedl novou verzi svého prohlížeče Edge, která dostává novou funkci. Obsahuje totiž generátor obrázků pomocí systému umělé inteligence, DALL-E. Vedle toho má i několik dalších vylepšení jako např. funkci Drop
Umělá inteligence by mohla být vzpruhou pro Microsoft, který ji zakomponoval do vyhledávače Bing i do prohlížeče Edge, což v posledních týdnech zvýšilo zájem o oba tyto produkty. Zda to bude stačit na aspoň mírné ohrožení dominance Googlu, to ukáže až čas. Každopádně poslední aktualizace prohlížeče Edge přináší několik zajímavých novinek. Jednou z nich je funkce Drop, která přidává úložiště pro snadnou synchronizaci dat mezi prohlížeči na různých počítačích. Funguje na principu drag-and-drop a to, co si uložíte na PC, pak můžete vyvolat na smartphonu a naopak.
 
Microsoft Edge
 
Další novinkou je také generátor umělých obrázků. Funkce Image Creator využívá systému AI DALL-E. Stačí jen v pravém sloupci najít ikonku této funkce (pokud tam není, měla by být možné ji přidat přes ikonku plus v pravém sloupci), zadat příkaz v angličtině a po několika sekundách systém "vyplivne" čtyři obrázky na dané téma. Systém si i udržuje paměť několika předchozích žádostí o snímky. Ten lze snadno stáhnout.
 
Microsoft Edge DALL-E
chcete např. obrázek fotoaparátu s vodotryskem?
 
Edge nyní dovoluje základní editaci snímků, které vidíte na internetu, přímo v prohlížeči. Stačí kliknout na obrázek, tam je volba Upravit obrázek. Můžete ho oříznout, upravit jas, expozici, kontrast, sáhnout jasy, prosvětlit stíny, upravit vinětaci, sytost, barevnou teplotu a nádech, dále je tu 15 barevných filtrů a možnost malování do snímku pomocí pera, zvýrazňovače a nechybí ani guma. Vylepšen byl také režim pro úsporu energie, kdy umožňuje automatické úpravy např. v době, kdy dochází baterie notebooku, bez toho, aniž byste museli do prohlížeče a aktivně nastavit úspornější režim.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama