reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft kupuje firmu Nuance za 20 miliard dolarů

13.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Microsoft kupuje firmu Nuance za 20 miliard dolarů
Druhou největší akvizici ve své historii si pro tento rok přichystal Microsoft, který se rozhodl koupit firmu Nuance Communications z Massachusetts. Co tím Microsoft získá a čím se Nuance vůbec zabývá? 
Nuance pro Microsoft představuje výdaj 20 miliard dolarů, což překonala pouze akvizice firmy LinkedIn v roce 2016. Microsoft tím získá společnost zabývající se cloudovými technologiemi, což zahrnuje také technologie pro rozpoznávání řeči, které ale Nuance nabízí i výrobcům televizorů (Samsung), notebooků, automobilů či softwaru pro diktování textu. O Nuance měl přitom v předchozích letech zájem právě i Samsung, ale uspěl až nyní Microsoft. 
 
 
Společnost Nuance ovšem v posledních letech kvůli tomu, že technologie pro rozpoznávání řeči se staly v podstatě běžné, pozměnila své hlavní zaměření na zdravotnictví a Microsoft míní, že Nuance bude díky tomu vítaná posila pro jeho Microsoft Cloud for Healthcare představený v minulém roce.
 
Technologie firmy Nuance jsou dnes používány v 77 procentech amerických nemocnic a jde o produkty jako Dragon Ambient eXperience, Dragon Medical One a PowerScribe One pro radiologii, které jsou přitom postaveny na cloudové technologii Azure od Microsoftu. 
 
Microsoft také hlásí, že celý Nuance Healthcare Cloud zaznamenal za minulý rok 37procentní meziroční nárůst tržeb a sám si od akvizice slibuje především to, že bude schopen výrazně rozšířit svůj možný záběr na trhu. Jde zde právě o spojení cloudu, umělé inteligence a zdravotnického sektoru, který není pro Microsoft zrovna obvyklý sektor, ale právě proto jde o příležitost k růstu, zvláště ve spojení s novým Microsoft Cloud for Healthcare.
 
Microsoft za Nuance zaplatí prostým způsobem, složí 56 dolarů za každou akcii, což je o 23 % navíc oproti hodnotě z minulého týdne. Akvizice bude dle plánu uzavřena ještě v tomto roce. 


reklama