reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft nebude podporovat nová CPU na starých Windows

18.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Microsoft nebude podporovat nová CPU na starých Windows
Na konci minulého týdne Terry Myerson z Microsoftu zveřejnil na blogu příspěvek, který se týkal podpory nových procesorů na starších verzích Windows, tedy 7 a 8.1. Jejich uživatelé z tohoto příspěvku asi nebudou nadšeni.
Terry Myerson (Microsoft Executive Vice President, Windows and Devices Group) tedy ohlásil rozhodnutí dále omezit podporu operačních systémů Windows 7 a Windows 8.1. V prvé řadě byl Terry nadšen z toho, jaké hardwarové inovace si pro nás chystají firmy jako Intel, AMD, HP či Lenovo, ocenil přínos aktuálních procesorů Intel Core 6. generace, čili Skylake, ovšem pak se dostal k tématu podpory zákazníků využívajících systémy Windows 7 a Windows 8.1.





Z vyjádření je vidět, jak moc chce Microsoft nutit uživatele těchto systémů k tomu, aby přešli na nejnovější verzi, čili Windows 10. Na blogu se tedy píše, že příští procesorové generace, čili AMD Bristol Ridge a Intel Kaby Lake, budou podporovány pouze nejnovější verzí systému Windows. To prý Microsoftu umožní, aby systém lépe přizpůsobil danému hardwaru a zároveň zajistil bezproblémovou kompatibilitu se starším hardwarem. Jinými slovy, Windows 10 budou jedinou podporovanou verzí systému na procesorech Intel Kaby Lake, Qualcom 8896 a AMD Bristol Ridge. Microsoft tedy ani nebude čekat na Zen a rovnou to spustí na jaře, kdy mají dorazit APU Bristol Ridge, stále 28nm čipy vycházející z architektury Bulldozer.

Dále Myerson oznámil, že hardware založený na procesorech Skylake bude na Windows 7 a 8.1 podporován do 17. července 2017. To znamená, že tyto počítače by dle představ Microsoftu měly být v příštích 18 měsících aktualizovány na Windows 10, aby nepřišly o jeho podporu. Uživatelé se pak dočkají pouze těch nejdůležitějších aktualizací týkajících se zabezpečení a Microsoft bude tyto aktualizace vypouštět pouze v případě, že neohrozí spolehlivost a kompatibilitu systémů Windows 7 a 8.1 na jiných zařízeních.

Samotný systém Windows 7 ale bude dále podporován do 14. ledna 2020, kdy skončí rozšířená podpora a Windows 8.1 bude podporován ještě po dobu dalších třech let. To se ale dle nejnovějších informací nebude týkat budoucího hardwaru, který tedy na starších systémech samozřejmě bude v zásadě fungovat, ale nebudou podporovány jeho nové funkce.

Zdroj: blog.windows.com
reklama