reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft pracuje na „holoportaci“

26.3.2016, Michal Hala, aktualita
Microsoft pracuje na „holoportaci“
Pokud se vám při čtení titulku vybavila teleportace, míříte tím správným směrem. Microsoft pod oním termínem skutečně myslí něco na způsob virtuální teleportace pomocí AR brýlí HoloLens. A celý koncept v sobě nese i některé docela vtipné aspekty.
Slíbil jsem, že na celém konceptu je mimo jiné i něco poměrně vtipného, tak proč s tím nezačít. Nejprve jak to celé v kostce funguje – prostě 3D obraz vašeho protějšku vidíte prostřednictvím brýlí HoloLens jako by byl s vámi v místnosti, i když vedete online konverzaci přes internet a on je někde daleko. A představte si, že přitom třeba chodíte sem a tam po pokoji a najednou projdete skrz svého konverzačního partnera, asi jako procházel zdí hradu rytíř v podání Jiřího Sováka v pohádce „Ať žijí duchové“. Nebo podobně Patrick Schwayze ve filmu „Duch“.

To určitě není tím hlavním účelem holoportace, ale je to docela zábavné. A stálo by to za vyzkoušení. I když s ohledem na dosavadní cenu redmondských brýlí by to byla drahá zábava. A jelikož kromě dvou AR brýlí potřebujete několik 3D kamer v obou místnostech, bude celá záležitost ještě výrazně dražší. Takže nejspíš nepůjde – přinejmenším zpočátku – o běžně spotřebitelskou záležitost.


Microsoft HoloLens


Ale určitě si dokážete představit některé případy a situace, kde se holoportace přes vysoké pořizovací náklady vyplatí. Například když je urgentně třeba demonstrovat geograficky vzdálené druhé straně nějakou složitou manuální činnost, která se týká nějakého drahého a velmi důležitého zařízení. Napadá mě třeba spojení mezi pozemní základnou a orbitální stanicí a podobně.

Celá záležitost má samozřejmě i některá omezení jak technického, tak sociálně komunikačního rázu. Z těch technických za připomenutí stojí omezené zobrazovací úhly HoloLens, ale na tom se snad už v Microsoftu pracuje. A z té druhé skupiny třeba to, že se samozřejmě druhého (resp. jeho obrazu) nemůžete dotknout.

Za konceptem holoportace stojí výzkumné pracoviště Microsoft Research's Interactive 3D Technologies Group (pokud vás zajímají další podrobnosti nebo video, najdete je tady). Možná se třeba jednou dočkáme toho, že se budeme v univerzální aplikaci Skype pomocí brýlí HoloLens s Windows 10 (edici samozřejmě nevím) se svými komunikačními partnery vzájemně holoportovat.

Zdroj: PC World
reklama