reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft pro Surface vytvořil vlastní procesor SQ1, co je zač?

3.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Microsoft pro Surface vytvořil vlastní procesor SQ1, co je zač?
Společnost Microsoft zaujala nabídkou nových počítačů Surface, které využijí mimo jiné také APU od společnosti AMD. Microsoft ovšem v Surface Pro X nabízí také svůj vlastní procesor SQ1. 
Nově ohlášený a pouze 5,3 mm tenký Surface Pro X 2-in-1 obsahuje procesor či SoC s označením SQ1, na němž je podepsaný sám Microsoft. Jak je vidět, jde o výrazně menší čip v porovnání s APU "Microsoft Surface Edition AMD Ryzen 7 3780U". Toto APU mimochodem pro Microsoft evidentně vyrábí společnost GlobalFoundries, jak říká označení "Diffused in USA", takže půjde stále o 12nm čip, jak se dalo očekávat. "Made in Taiwan" zase značí místo jeho zapouzdření. 
 
 
Ale věnujme se dosud neznámému čipu Microsoft SQ1, však tato firma rozhodně nebyla známá jako výrobce procesorů. A také že jím ve své podstatě není, však se dá dopředu odhadnout, že SQ1 bude založen na cizí architektuře a s jistotou pak lze říci, že bude vyráběn na zakázku jinou společností. 
 
Čip SQ1 má TDP 7 W s možností krátkodobého zvýšení až na 15 W a založen je na architektuře ARM, přičemž s Microsoftem na něm pracovala firma Qualcomm, která má v tomto ohledu velice bohaté zkušenosti. Microsoft slibuje integrované GPU s výkonem 2,1 TFLOPS, což by mohlo být zhruba na úrovni GeForce GTX 1050, ovšem to se má pravděpodobně týkat výkonu v FP16 a ne FP32, takže v takovém případě jde o cca polovinu výkonu uvedené GTX. Nicméně vedle toho tu je také AI engine s výkonem 9 TOPS. 
 
 
Není tak divu, že SQ1 nese DNS čipů Snapdragon a dle The Verge je odvozen konkrétně od 7nm čipů Snapdragon 8cx. Microsoft ale přece jen upozorňuje, že na návrhu nechal velký kus práce a vytvořil dosud nevídaný čip. Co se týče CPU části, ta je založena na osmi jádrech Kryo 495, jež pracují na úctyhodných 3 GHz.
 
Microsoft se chlubí, že SQ1 dosahuje asi 3x vyššího výkonu na watt než procesory Coffee Lake-U s 15W TDP, které najdeme v Surface Pro 6. Otázka je, jak do toho všeho spadá onen výkonný AI engine. Ten dle Microsoftu zajistí ve vhodných úlohách asi 50x vyšší výkon na watt než GPU. 
 
Na druhé straně jde o SoC pro zařízení spadající do kategorie Windows on ARM a je otázka, jak dobře zde budou běžet Windows 10, respektive příslušné aplikace pro x86, které na nich budeme provozovat.
 
Zdroj: The Verge


reklama