reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft si snad už na jaro chystá službu cloudových PC

21.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Microsoft si snad už na jaro chystá službu cloudových PC
Microsoft se chystá jít daleko za rámec poskytování herní streamovací služby známé jako xCloud, která by se dala s dávkou fantazie označit za cloudové herní PC. Nabízet chce i službu celých cloudových PC, kterou označuje prostě za Cloud PC. 
Služba Microsoft Cloud PC je plánována především pro podniky, přičemž pro její vývoj se zatím ještě stále shání noví pracovníci, třeba na pozici projektového manažera, jak informuje Mary Jo Foley. Lze tak očekávat, že půjde o cloudovou službu, na níž budou běžet Windows, Office a další software používaný firmami. Ta by mohla být k dispozici od jara příštího roku, ale to nebylo potvrzeno. 
 
 
Je tu ale otázka, v čem by měla tkvět výhoda služby Cloud PC, když dnes může kancelářský software běžet na kdejakém low-endu a firmy stejně budou pro své zaměstnance potřebovat výbavu, která poslouží coby terminál. 
 
Dozvídáme se, že Cloud PC bude postaven na Windows Virtual Desktop a nabídne Desktop as a Service, čili model počítače v podobě služby. Uživateli pak nabídne moderní a pružný systém, zatímco společnostem zase umožní využívat moderní produkty jednodušeji a s možností snadného škálování. Jinými slovy, pro firmy z toho kouká především méně práce s údržbou počítačových systémů, které nebudou provozovány lokálně, takže se nebudou starat o jejich aktualizace a z části i o zabezpečení. Lze si také představit, že jeden počítač sloužící pro přístup k Cloud PC bude moci snadno sdílet více pracovníků (samozřejmě ne najednou), aniž by se firma musela starat o správu takového počítače. 
 
Služba Cloud PC by měla být dostupná v rámci Microsoft 365 a prodávaná na základě jednotlivých licencí. Klíčová tak bude cena, která se bude jistě odvíjet od vyhrazeného výkonu, dodatečných dostupných služeb nabízených Microsoftem a samozřejmě doby předplatného.
 
Už před lety se přitom mluvilo o Windows 365 jako o cloudovém OS a právě Cloud PC tak může být konečným vyústěním letitých příprav. Ale ještě musíme počkat na to, co Microsoft opravdu představí. Dosud k tomu má nejblíže služba Microsoft Managed Desktop (MMD) pro podniky, která zahrnuje Microsoft 365 (Windows 10 Enterprise E3 a Office 365 ProPlus) a Windows Autopilot. 
 
 
Zdroj: ZDNet


reklama