reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft spustil interaktivní mapu nakažených koronavirem po světě

16.3.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Microsoft spustil interaktivní mapu nakažených koronavirem po světě
Microsoft ve svém internetovém vyhledávači Bing reaguje na poptávku uživatelů po informacích souvisejících s onemocněním COVID-19. Novinkou je přehledná mapa, která ukazuje aktuální počet nakažených v jednotlivých státech i celosvětově.
Bing je proti Googlu na poli internetových vyhledávačů spíše otloukánkem s výrazně nižším tržním podílem. Tentokrát ovšem Microsoft zareagoval na potřeby uživatelů rychleji než jeho konkurent. Bing od dnešního dne nabízí na adrese bing.com/covid interaktivní mapu, která přehledným způsobem ukazuje počet nakažených novým typem koronaviru. Uživatelské rozhraní je přeloženo do češtiny a stránka bez problémů funguje na počítačích i smartphonech.
 
 
Na webové stránce jsou jak čísla pro celý svět, tak pro jednotlivé státy. Už při prohlížení mapy lze podle velikosti oranžového kruhu odhadnout, jak vysoký je počet nakažených ve srovnání s jinými zeměmi. Z menu na levé straně lze potom vybírat státy seřazené podle celkového počtu potvrzených případů. Statistiky jsou také rozdělené podle počtu aktivních případů, vyléčených a úmrtí. Pro každý stát by měla být k dispozici také videa a důležité zprávy z internetových médií. V době psaní článku ovšem tato funkce nebyla (alespoň v české verzi stránek) k dispozici, případně zobrazovala nerelevantní odkazy. (Video „Hitler se dozvěděl, že koronavirus přišel do Čech“ sice může pobavit, ale pro návštěvníky hledající seriózní informace asi bude k ničemu.)
Microsoft uvádí, že jako zdroj informací o počtu nakažených onemocněním COVID-19 používá několik zdrojů včetně Světové zdravotnické organizace (WHO), Amerických center pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Wikipedie. Zdá se, že data jsou aktualizována i několikrát za hodinu. V případě České republiky byl údaj o počtu nakažených v době psaní článků přesný. Ještě dnes by svou stránku zaměřenou na pandemii koronaviru měl spustit také Google. Návštěvníci by na webu měli informace o ohnisku šíření nákazy včetně rad, najít jak zabránit nakažení a odkazů na místní zdroje.
 


reklama